Нова платформа подобрява работата на отдел "Култура" в Пловдив при разпределянето на средствата чрез културния календар, които са в размер на 7 млн. лв. за различните проекти през годината. Целта на създаване на платформата е да се опрости начинът на кандидатстване, процесът да бъде максимално прозрачен и да се направи база данни, архив на всичко, което се случва в културния живот на Пловдив по Културния календар всяка година.

Това обяви заместник-кметът Пламен Панов по време на пресконференция, предава репортер на Plovdiv24.bg. Той припомни, че кандидатстването по културния календар е до 31 август, а платформата ще даде възможност да се наблюдава и да се предоставя цялостен отчет на дейностите, който ще бъде представен в новия сайт culture.plovdiv.bg.

“Пловдив бележи ръст и в сферата на туризма през първите 3 месеца на 2024 година", отбеляза още заместник-кметът, представяйки по-подробни данни в цифри:

Реализирани са общо 136 180 нощувки, от които 91 175 от българи и 45 005 от чужденци. Това бележи ръст от 6% с предходната 2023 година и 5% в сравнение с реализираните нощувки през 2019 година.

“Новото приложение се казва "АртиФакт Пловдив“. Неговата цел е да накара все повече и повече хора от близко и далеч да дойдат в Пловдив и да се запознаят с неговата прекрасна история, култура и изкуство.", каза създателят инж. Мартин Матев.

Използвано е нещо иновативно под формата на интерактивна куест игра с обогатена/добавена реалност. В приложението са включени 141 експоната, от които 121 са с добавена реалност, а 20 са 3Д модели. Те се намират в общо 12 сгради, за които има карта. За да стимулира интереса към играта са предвидени 2 опции за награда - голяма награда, малка награда, като има възможност просто да се използва играта като гид и интерактивно разглеждане на експонатите, както и да се рестартира времето за игра.

Специално за приложението е изработен герой (талисман) на име Фили. Той представлява твой приятел, който те води през цялото време в приложението, играейки ролята на най-стария жител на града под тепетата.

“Програма “Култура" на Община Пловдив дава възможност, както на културните институции в града, така и на неправителствения сектор да участва в културния живот на града. Нашата цел бе този процес на кандидатстване да бъде по-лесен и прозрачен, едновременно с това да бъде създадена една база данни на всички възможни финансирани проекти от общината и резултатите от тях", допълни Йоханес Артинян.

На 4 юни ще се състои първото обучение на културни оператори за работа с платформата, за да може от 1 август, желаещите да подават документи по К1 "Фестивали и значими събития“ чрез нея. До края на настоящата година все още ще може да се кандидатства и по стария начин – на хартия и по ел.поща. 

Приложението към момента вече е достъпно за ползвателите на Android и iOS, като към момента е само на български език. Предстои да бъде разработено и на английски.

В проекта на Община Пловдив "Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021 г., участват 7 културни институции - Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Народна библиотека "Иван Вазов" и ОИ "Старинен Пловдив".

Партньор на общината е Cross-Cultural Introduction AS (CC-Intro AS) от Норвегия. 

Повече за приложението можете да гледате в прикаченото видео: