Тази есен има бум на борова процесионка, тъй като условията бяха много подходящи за нея. Това съобщи пред журналисти инж. Асен Карабов – зам.-директор на Южноцентралното държавно предприятие – Смолян, предаде репортер на "Фокус". "Дългият, топъл и по-сух период благоприятстваше тя да се развива много силно. За всяко нападение ние подаваме сигнални листове към Лесозащитна станция в Пловдив, която е органът, който се занимава със защита на горите от болести и вредители. След като те огледат всичко на място, получаваме предписания и предвиждаме дейности за следващата година“, поясни инж. Карабов.

Той уточни, че обикновено борбата с боровата процесионка, когато е в такива мащаби, каквито ги виждаме сега се води с авиоборба – пръскане с препарати, които не са вреди за хората. "Това пръскане се извършва в един много къс период, в който процесионката е уязвима. иначе каквото и да правим, когато е в пашкулите или в земята не можем да й въздействаме. Единствено можем да й въздействаме, когато е период на придвижване в процесии, откъдето идва и името й“, обясни инж. Карабов.

За догодина от ЮЦДП – Смолян планират авиоборба, но всичко подлежи на конкретно установяване, когато спре този процес на разпространение и на уточняване на фазите на развитие на боровата процесионка. Предписанието ще дойде от Лесозащитна станция – Пловдив, каза още зам.-директорът на ЮЦДП – Смолян.