Българско дружество за защита на птиците ще проведе на открит урок за разпознаване на птици днес между 10 и 12 ч. в парк "Заимов" до Театър "София". Това съобщиха от БДЗП. Урокът е част от кампанията "Ние броим врабчетата" и ще представи по достъпен и популярен начин как участниците да разпознаят отделните видове врабчета, да ги преброят и да регистрират резултатите си на vrabcheta.bg .

Събитието е подходящо за хора от всяка възраст. За участниците в урока сме подготвили изненади.

През 2022 г. кампанията "Ние броим врабчетата“ се провежда за шести път. Участието в нея изисква регистрация на сайта vrabcheta.bg , където да се избере мястото на броене. Самото броене ще се проведе на 30 април за 10 минути в интервала между 9 и 12 ч.

Броенето на врабчетата ни помага да установим числеността на трите най-разпространени вида в България – домашно, полско и испанско, местата за живот, които предпочитат и кой вид преобладава у нас. Досегашните резултати акцентират върху значението на зелените площи, както в дворовете на къщи, така и в междублоковите пространства.

Освен предпочитани от хората, тези зелени площи са важни и за птиците, което още веднъж демонстрира способността на пернатите ни съседи да бъдат индикатор за средата около нас.