Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Даниил отслужи молебен за здраве и благополучие на жителите и гостите на Кюстендил, съобщиха от пресцентъра на Община Кюстендил. По предложение на кмета инж. Огнян Атанасов и с благословията на патриарх Даниил, 15 август ще бъде обявен за официален духовен празник на града.

"Обични в Господа братя и сестри, Честит и благословен празник. Днес е Успението на Пресвета Богородица, велик и славен празник, в който Божията майка се удостои да получи това, което всички православни християни очакваме и изповядваме в символа на вярата - възкресението на мъртвите и живот в бъдещия век. По молитвите на Св. Богородица, Бог да ни пази и да ни утвърждава във #вярата и благочестивия живот, които са условие и надежда за вечното ни добруване, за много и благословени години! Амин!“, с тези думи се обърна към кюстендилци Патриарх Даниил.

От името на жителите на Община Кюстендил кметът инж. Огнян Атанасов изказа благодарност, че на този голям хпристиянски празник Негово Светейшество е в Кюстендил и отслужи празнична патриаршеска литургия в храм "Свето Успение Богородично“.

Кметът помоли за благословията на патриарха общината да обяви 15 август за официален духовен празник на Кюстендил. Патриархът благослови намерението и пожела Панагия да е Истински духовен празник, "който да ви обединява и който действително да сочи какъв е пътя за истинска радост помежду ни и благоденствие на народа ни и надежда за спасение във Господ Исус Христос“.

Патриарх Даниил се обърна към миряните с призив за смирение и вяра в Бога.

"Радостта не идва от материалното. Тя не зависи от материалните условия, а от нашето отношение към Бога. Вярваме ли, стремим ли се към него и стараем ли се да живеем в мир с Бога и с човеците, оттук идва душевната радост, защото Бог е източникът за нея."

Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Даниил освети Богородични хлябове и икони в чест на Света Богородица.

По традиция и тази година пред храма бяха подредени красиви обредни хлябове, изработени от читалищата в Община Кюстендил.

По покана на Младежки консултативен съвет Негово Светейшество се срещна и разговаря с младежите от Кюстендил.

Срещата беше приятелска и емоционална, а темите, които засегна Негово Светейшество вълнуват всеки млад човек- какъв искам да стана, как да съм щастлив, на кого да подражавам.

"Няма човек, който да не желае да му е добре, това което #вярата ни учи е как да живеем, за да имаме трайна радост в сърцата си, с тези думи започна беседата с младежите на Негово Светейшество.

Неминуем духовен закон е - безкористното добро, което направи човек носи благо в душата му. Това е изпълнение на Божията заповед - да възлюбим ближния като себе си, допълни българският патриарх.

Патриарх Даниил посъветва младежите да не подражават на известни изпълнители, спортисти и модерни в момента инфлуенсъри.

"Постигнали ли са мечтата си, намерили ли са смисъла на своя живот- съмнявам се, защото, факта че ние сме временно на тази земя ни говори, че не можем да открием тук в пълнота смисъла на този живот“, каза още Патриарх Даниил.

Ако в душата ви идва радост от една дребна постъпка, като да помогнете на някой с нещо дребно, то тогава в душата ви ще бъде радост и мир, увери ги Негово Светейшество.

Той благослови младежите и им припомни, че любовта е жертва, а егоизма не води до нищо добро.

Михаела Василева от Общински консултативен съвет по въпросите на младежта подари на Патриарх Даниил репродукция на картина на Владимир Димитров –Майстора нарисувана от нея.