Представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва посетиха Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Домакин на събитието беше местната организация на съюз, а групата от 42 генерали, сержанти и офицери беше предвождана от генерал (о.з.) Златан Стойков – председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

"Навършват се 80 години от края на Втората световна война. Поради тази причина сме и в Кюстендил. Всяка година ние планираме по един автопоход, за да посещаваме местата където са се сражавали нашите предци, деди и бащи. Ние сме длъжни да съхраним паметта на нашите деди и бащи, да я предадем на нашите синове, дъщери и внуците, за да се гордеят, че техните предци са дали живота си за да я има днес нашата демократична България“, обясни Златан Стойков.

По думите му в момента в съюза членуват 21 600 души. Във всички областни градове има ръководства. 238 са общинските организации, към тях има над 600 клуба. "Ще посетим и "Деве баир“, където са се сражавали нашите деди. Ще посетим и храм-костницата в село Гюешево“, допълни генералът от запаса. Пред паметника "Булаир“ беше поднесен венец от името на организацията.

Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов приветства групата запасни офицери.  "Добре дошли в Кюстендил. Благодаря за цялата дейност, която осъществява дружеството. Вие сте хората които пазят историята и я припомнят на по-младите. Участвате във всички мероприятия, свързани с отбелязването на празниците. Смело мога да твърдя, че ако не сте вие – няма кой да припомня историята, няма кой да отбелязва празниците, няма кой да отдава почит на загиналите. Гордея се с вас, гордея се с 13 пехотен Рилски полк. Моят прадядо – Георги Йосифов, е бил част от този полк, награден е с кръст за храброст заради битката при Булаир. В мое лице имате един партньор, един приятел. Радвам се, че сте тук. Радвам се, че ни уважихте“, каза кметът инж. Атанасов. Кметът на Кюстендил беше удостоен със значка и шал на съюза.

Той акцентира и върху църквата-костница в пограничното село Гюешево, където по-късно бяха запасните офицери.  "Разбрах, че ще посетите и костницата в село Гюешево. Емоциите, които ще изпитате, ще бъдат големи. Ще видите, че състоянието й не е такова, каквото трябва да бъде. Надявам се, че с помощта на държавата ще успеем да я укрепим. Ще направим всичко възможно да бъде укрепена и тази история да бъде запазена. Да може да се види и помни от поколенията, да се вижда кои са хората, които са дали живота си за това – България днес да я има в този вид, да може да имаме правото на свободен избор, да може да пътуваме свободно и най-вече да взимаме самостоятелно решения“, каза още Огнян Атанасов.