Български астрономи ще наблюдават пълното слънчево затъмнение от Мексико през април. Това съобщи за "Фокус“ доц. Никола Петров – директор на Националната астрономическа обсерватория "Рожен“. Експедицията се състои от четирима специалисти, сред които и доц. Петров.

"Пълното слънчево затъмнение е най-очакваното събитие от астрономическата общност през тази година. Очаква се то да се случи на 8 април, но няма да може да се наблюдава от България. Имаме вече подготвена експедиция, дори имаме и резервация за самолетни билети и ще се опитаме да го наблюдаваме от Мексико. Там шансовете за добро безоблачно време и чисто небе през деня са най-големи. Затъмнението в Мексико ще се случи по обяд, а за България това ще бъде около 21 часа и освен, че ще е вечерта, няма да има шанс да го наблюдаваме оттук“, обясни доц. Петров.

Българска експедиция, с участието на директорът на Роженската обсерватория, наблюдава и пълното слънчево затъмнение на 20 април през миналата година от Австралия, като снимки от него бяха предоставени специално за "Фокус“ от астрономите.

Доц. Петров уточни, че наблюдението на затъмнението тази година ще продължи около 4 минути, а миналата година е било едва минута. След това астрономите имат и участие в една международна конференция в Мексико, в която ще покажат техните експерименти и някои резултати, в т. ч. и наблюденията си слънчевото затъмнение през миналата година от Австралия, което е било много успешно, каза още директорът на обсерваторията на Рожен.