Варненският Окръжен съд допусна предаването на 42-годишен мъж, който се издирван с Европейска заповед за арест от властите във Франция. Там срещу него тече разследване за съпричастност към четири престъпления – притежание на технически средства и компютърни програми за подправяне на платежни банкови средства, участие в организирана престъпна група, опити за измама и измами. В заповедта за арест от съда в Лион е посочено, че престъпленията са извършени при рецидив и се наказват с 10 години лишаване от свобода.

В съдебното заседание във Варненския окръжен съд, исканото лице заяви, че не желае да бъде предавано доброволно на молещата държава и няма да се възползва от предвидената ускорена процедурна. 42-годишният мъж заяви, че не се отказва от принципа на особеността – не може да бъде съден за други престъпления, освен за тези, за които се иска предаването му.

Тричленният състав на Варненския окръжен съд прецени, че искането на френските власти отговаря на всички законови изисквания. Изпълнено е условието престъпленията, за които е преследвано лицето, да се наказват и според нашия Наказателен кодекс. Молещата държава е дала гаранции, че при осъждане, българинът ще бъде върнат в родината си за изтърпяване на наложеното наказание. Съдебният състав прецени, че не са налице условията за отлагане или отказ на неизпълнение на ЕЗА, поради което допусна предаването на 42-годишния мъж на френските власти

Решението подлежи на проверка от Апелативен съд-Варна по жалба на лицето и неговия защитник или по протест на прокурора в 5-дневен срок.