В столица на фолклора се превръща свищовското село Царевец в днит до 6-ти август /неделя/, предаде кореспондент на "Фокус“. Населеното място отново е домакин на Международния фестивал "Фолклорен извор“. В 11-ото издание на проявата се включват над 4500 участници от България, Северна Македония и Колумбия.

Всички песни, танци и обичаи ще бъдат пресъздадени в Летния театър в селото, като фестивалните дни започват в 9:00 часа и ще продължат с конкурсната програма до късно вечерта.

Организаторите и този път са подготвили изненади за посетителите, като всеки ден след състезателните изпълнения ще има и специални концерти.

Официално събитието стартира в 20:00 часа тази вечер с концерт на Градски хор Щип от град Щип, Драган и Лина Костадинови от Северна Македония и Сашко Велков и оркестър – също от Северна Македония. Във втората вечер на сцената ще се качат Градски хор Щип 2019 – Северна Македония, Фолклорна група "Мангларес" от Колумбия и Ансамбъл "Седенчица" от Пловдив. Третият голям концерт ще е на гостите от Южна Америка и Национален ансамбъл "Българе" от София. В последния фестивален ден – неделя официалната част ще е на площада в Царевец, като тогава ще бъдат наградени победителите, след което ще има концерт на Духова музика "Заедно" от Троян, посочват организаторите на концерта от Сдружение "Фолклорен извор", НЧ "Светлина – Царевец" и Община Свищов.

Фестивалът се провежда за 11-ти пореден път, като отново ще премине под патронажа на Министерство на културата и с партньорството на CIOFF – България, HHEK – ЮНЕСКО, Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Всички актуални новини около проявата можете да следите тук.