Броят на украинските бежанци в Добричко е динамичен. Ако в началото на миналата година те са наброявали между 14 000 - 15 000 души, сега настанените са между 1200 и 1400, по данни на Областния съвет на Български червен кръст (ОС на БЧК) в Добрич. Това каза за "Фокус" неговият директор д-р Артюн Еринозов. Повече от година и половина червенокръстката организация в Добрич подпомага украински бежанци, установили се временно в добруджанската област. Основно те са майки с деца.

Няколко са програмите, насочени към украинските бежанци. Тези програми включват осигуряване на хранителни и хигиенни пакети, на занимания и забавления за децата, правна помощ, медицинска подкрепа чрез лекарства и услуги. Средства се осигуряват от Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец чрез БЧК и от Върховния комисариат на ООН за бежанците чрез представителството в България. УНИЦЕФ също подпомага дейността. 

В сградата на ОС на БЧК в Добрич има разкрит хуманитарен пункт, който ежедневно подпомага украински бежанци. В добруджанския град работи и център, наречен "Синя точка". Целева група са бежанци, получили временна закрила у нас. Те са настанени както в хотели, така и на домашни адреси в областта. Само в Добрич към този момент има около 160 украински бежанци, настанени в частни домове. Около 60 са настанените в общежитието на Висшето училище по мениджмънт. 

Броят на потърсилите убежище в добруджанския регион намалява, но не и потребностите на настанените бежанци, защото те пребивават у нас продължително време, коментира д-р Еринозов, който допълни: "БЧК прави всичко по своите възможности да бъде в помощ на тези хора". 

Жулиета НИКОЛОВА