В деня на храмовия празник на църквата "Св. Пантелеймон", с почит към светията покровител на летните бури и порои и с уважение към труда на земеделците, които и тази година успяха да ожънат добра реколта, Община Бяла и Агенция "Арт Импрес“ гр. Русе организират традиционен празник на житото и хляба. Събитието ще се състои на 27 юли 2024 г. от 09:00 ч., в парк "Св. Пантелеймон", кв. гара Бяла.

На откритата сцена в парка ще бъде представена фолклорна програма с народни песни, танци и пресъздаване на обредите по време на жътва. Посетителите ще имат възможност да разгледат кулинарна изложба с ръчно изработени тестени изделия и да ги дегустират докосвайки се до майсторлъка на представителите на местните читалища и пенсионерски клубове. На място ще бъде приготвяна и традиционна за беленския край закуска.

Кулминация на празника ще бъде "разчупването" на традиционната за Бяла вита баница, която миналата година постави балкански рекорд за най-голяма баница с диаметър 358 см и тегло 185 кг.

"Нека заедно да отбележим този празник и да преживеем смисъла на българската народна мъдрост "няма по-голям от хляба", апелират от Община Бяла.