Схема за кражби от големи търговски обекти в цялата страна разкриха криминалисти от Велико Търново, има и задържани. Марияна Христова, говорител на Областна дирекция на МВР – Велико Търново уточни за "Фокус“, че работата по случая е започнала в края на декември, след сигнал от управител на магазин в старата столица. Той обяснил, че в периода от края на октомври до края на декември миналата година в търговския обект са извършени множество кражби. Стойността им по предварителни данни е над 1800 лв.

"След проведени действия по разследването криминалистите хванали дирите на брат и сестра, съответно на 30 и 19 години от Габрово, неизвестни до момента на полицията. Двамата заподозрени влизали в търговския обект като непознати и поддържали връзка по телефона. Единият подбирал по-обемиста стока за закупуване (например шкаф за баня), а другият по-дребни вещи. Намирали място в магазина, където смятали, че няма камери за видеонаблюдение и прибирали дребните покупки в кашона с обемистата стока, след което внимателно го запечатвали и на касата плащали само стоката, от кашона. По-късно връщали (шкафа за баня) в магазина и получава левовата равностойност или ваучери. А дребните стоки продавали в интернет“, обяснява Христова.

В хода на разследването е установено, че двамата са извършвали подобни деяние и в други търговски обекти на територията на Пловдив, Плевен, Пазарджик и Стара Загора. Извършени са претърсвания в имоти и автомобил, ползвани от двамата, където са намерени множество вещи, имащи отношение към престъпната им дейност. До момента заявените откраднати вещи възлизат общо на около 8000 лв. Двамата са задържани за срок до 24 часа по ЗМВР. По случая е започнато досъдебно производство под наблюдението на прокуратурата. Проверява се дали двамата са действали и на територията на други областни дирекции. Работата по документиране на престъпната им дейност продължава.