Боян Янев - утвърден художник от Варна, открива своя самостоятелна изложба “Илюстрации" в зала "Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей "Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна. Изложбата включва произведения от различни периоди на неговия творчески път. Ще видим едни от първите илюстрации на художника - част от неговата дипломна работа в Художествената академия, изпълнена в гваш,  по “Приключенията на Том Сойер" и “Приключенията на Хъкълбери Фин" от Марк Твен. В експозицията са включени и най-новите му творби - по книгата на Павлин Павлов “Сладък сън да засънувам", изпълнени в туш и перо. Боян Янев работи също и в техниките акрил и темпера. Неговите илюстрации са разнолики, следват стилистиката на епохата, изобразена в литературната творба, но винаги в тях има посветеност на сюжета, внимание към детайла, многопластовост и известен оттенък на мистичност. Неслучайно в селекцията на тази изложба попада и пълното художествено оформления на цяла поредица - “Серия Мистика".

След самостоятелната си изложба в Художествения музей “Георги Велчев" Боян Янев продължава работа по своите исторически картини - живопис в големи формати.

Боян Янев e роден през 1963 г. във Варна, където живее и работи.

През 1991 г. се дипломира в Националната художествена академия със специалност "Илюстрация“ в класа на акад. Румен Скорчев. Илюстратор е на десетки книги в издателствата "Галактика", "Славена", "Захари Стоянов" и "Сиела". Има над 20 самостоятелни изложби в България, Австрия, Германия и САЩ. Това е втората му изява за тази година след представянето в “Галерия 12" в Областната администрация на Варна.

Носител на първа награда на международната изложба “Nothing but art" в галерия “Arte Borgo" 2017 г., на наградата за млад автор от Международното биенале на графиката Варна 2001 г., както и на други престижни награди от национални и международни форуми.

Откриването на изложбата е на 26 септември от 18:00. Тя ще остане експонирана до 19 октомври 2024 г.

Художествен музей "Георги Велчев“, Варна, ул. “Радко Димитриев" 8.

Работно време на музея: вторник - събота от 10:00 до 18:00.