Ботаническата градина в Балчик в своето начало е била исторически парк, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Паркът е бил изграден като ландшафт по времето на румънската кралица Мария Единбургска, а в наши дни е Групова недвижима културна ценност - паметник на градинското и парково изкуство. През 1955 г. паркът става част от мрежата университетски ботанически градини у нас. През 2005 г. се появява Градина Разсадника. Поводът е 50-годишният юбилей на Ботаническата градина в Приморска Добруджа.

Тя е проектирана и изградена за посещения от хора с увреждания. И до наши дни събира красотата на сезонни цветни композиции, алпийски кътове, водни площи, екзотични растения, като кактуси и сукуленти, а много от растенията се развиват в легла от типичен балчишки камък. През 2005 г. територията на Ботаническата градина е обявена за Защитена местност – характерен ландшафт, създаден от хармоничното съжителство на човека и природата.

В градината специалисти и любители могат да наблюдават естествените екосистеми и да оценят богатото биоразнообразие на региона. Най-голяма забележителност в Ботаническата градината в Балчик е постоянната експозиция от кактуси и сукуленти. За поредна година Университетските ботанически градини, част от които е и тази в Балчик, публикуваха своя списък със семена. Университетските ботанически градини на Софийски университет осъществяват обмен с над 120 ботанически градини и институции по света, като международните правила изключват частни лица да бъдат поръчители на семена.

За тазгодишния семенен обмен е подготвен генетичен материал, събран през 2021 г. от трите ботанически градини в София, Варна и Балчик. Семената са събрани от растения, растящи на открито и в оранжериите за топлолюбиви растения. Събират се ръчно през цялата година, в зависимост от различните периоди за плододаване на всеки един вид. Списъкът със семена е публикуван на сайта на Университетските ботанически градини в раздел "Наука“.

Жулиета НИКОЛОВА