Великденският фестивал превръща Босилеград в център на детската радост на Балканите. Това каза в интервю за "Фокус“ Александър Димитров, председател на Сдружение "ГЛАС“ и организатор на проявата. От днес до 7 май в Босилеград се провежда Международния детски великденски фестивал. Това е неговото 31-во издание.

"Този фестивал е добър пример как една спонтанна инициатива от далечната 1994 година благодарение на любовта , ентусиазма,  отдадеността и подкрепата може да се развива и да се превърне в събитие от изключително значение“.  Уникалната идея за фестивала е вдъхновена от любовта към децата и традициите“, каза Александър Димитров.

В Босилеград за фестивала се очаква да пристигнат деца от далечна Бесарабия, българи от Украйна и Молдова, от много градове в България, Република Северна Македония и Сърбия.

Вече няколко години се организират две състезания за най-силно великденско яйце, за деца от 3 до 5 години и основното състезание, в което могат да участват деца от 5 – годишна възраст до 8 клас. Отделно се организират и два конкурса за най-хубаво и най-оригинално великденско яйце, а всичко това се случва на фона на добре подбрана и качествена културна програма.

Фестивалната програма ще започне днес, когато на босилеградска сцена, в голямата зала на Културния дом ще гостуват актьорите от Общински театър – Кюстендил. Те ще представят съвсем новата хумористична постановка "Боинг – Боинг" от Марк Камолети, режисирана от Станислава Ризова.

На следващия ден в фоайето на Културния дом ще бъде открита премиерно фотоизложба "Босилеград преди и сега". Тя включва 40 пана с подбрани фотографии на трима български фотографи – Асен Великов, Вихрен Георгиев и Владислав Чанев, заснети по време на първия фотопленер, състоял се през лятото на 2023 година.

В събота традиционно в столовата на Основно училище "Г. Димитров" ще започне записването на децата за трите състезания. Гостите от Молдова, Украйна, Република Северна Македония и България ще посетят село Извор, а вечерта в голямата зала на Културния дом ще се състои празничен концерт.

В неделя преди обед ще продължи записването на участниците, като се очаква официалното откриване и началото на състезанието за най-здраво великденско яйце да започне около 13.00 часа. В състезанието за най-малките ще бъдат излъчени победителите, а в основното състезание ще останат финалните 64 участници за решаващи битки, които ще се състоят в понеделник – 6 май. Вечерта предстои гала концерта на който ще се изявят талантливите босилеградски рокаджии, а основната част от концерта ще изнесат гостите от София - Мартина Иванова и Александър Славчев.

В понеделник – 6 май, от 11.00 часа местно време в голямата зала на Културния дом ще се състои финалът и официалното закриване на фестивала, със специално участие на бесарабската българка Лилия Семкова. "Тогава се очаква и да разберем победителите в оспорваното състезание, както и в конкурсите за най-хубаво и най-оригинално великденско яйце“, допълни Димитров.

Програмата на тазгодишния фестивал ще има своя символичен финал на следващия ден вторник - 7-ми май,  когато повечето от участниците ще посетят Рилския манастир.

"Неуморната работа на малкия, но сплотен екип от хора, свързани с подготовката през годините доведе до това, че фестивалът достигна изключително високо ниво“, каза още Александър Димитров.