Преди седмица започна рязането на дървета заради ремонта на улица "Опълченска" в София. Живеещите в квартала излязоха на протести. Обвиненията и политическите атаки, насочени към кмета на София Васил Терзиев, създадоха допълнително напрежение около проекта за разширяване на улицата.

"Решението да се отсекат тези дървета е взето от Комисията по екология, ръководена от ГЕРБ, по времето на ГЕРБ на 8 март 2022 година. Целият този проект, с всичките му фази, започва още от 2009 година, когато започват част от дейностите по подробния устройствен план. В цялата си дължина улица "Опълченска" е разширена във формат в три ленти в посока. Това беше последният участък, той е необходим за града", заяви председателят на групата на ПП-ДБ-СС в СОС Борис Бонев в Bulgaria ON AIR.

Той добави пред, че 39-те дървета, от които 14 са от инвазивен вид, ще бъдат подменени с 50 нови дървета на улицата и още 50 в района.

"Нито аз съм специалист по садене на дървета, със сигурност специалисти не са и от ГЕРБ, предвид практиката и процента им на успеваемост със засадени и успешно оцелели дървета през годините на тяхното управление. Почти няма булевард в София, ремонтиран или изграден по тяхно време, на който дърветата да са оцелели. Ако има една дума, с която мога да опиша поведението на ГЕРБ по целия този казус, то е лицемерно", каза още Бонев.

Според него ГЕРБ се опитват да саботират всеки опит за промяна в столицата, включително и завършването на Околовръстния път.

Подготвените документи и планове за изграждането на Околовръстния път са отнели повече от 10 години работа, включително изготвянето на различни проектни варианти и парцеларни планове. Ако проектът бъде спрян или забавен, това би означавало ново забавяне от десетилетие, което ще има сериозни последици за развитието на София, стана ясно от думите на Бонев.