Общинският съветник в СОС Борис Бонев коментира доклада внесен в Комисията по икономика на 10 юли. Припомняме, че Столичния общински съвет прие доклада на Карлос Контрера, Севделина Петрова и Красимир Гълъбов, с който се сменят ръководствата на шест общински дружества, сред които и "Метрополитен". 

"Когато на тъмно, с доклад внесен преди по-малко от 24 часа се предлагат 26 анонимни души, които да управляват икономика за 3 милиарда лева на София, това не може да бъде описано по никакъв друг начин, освен като терористичен атентат срещу Общината. Още по-притеснително е, когато хора, които се обявяваха публично за прозрачни конкурси, си обръщат мнението само, защото са отишли на диванчето в някоя партийна централа и днес гласуват заедно с икономическото мнозинство и са част от него. Задкулисието е тогава, когато решенията, които се взимат водят до ущърб на града", каза Бонев, предава рпепортер на "Фокус".

Той разкри и какви разговори са водени преди време.

"Това, което ние сме водили като разговори, предвид факта, че са изтекли мандатите на много от тези дружества преди много време, беше как процедираме. Нашето предложение беше да се направят открити конкурси, тяхното предложение беше, конкретно на господин Прошко Прошков и на Иван Таков, ние да получим 1/5 и всичко да бъде на партиен, квотен принцип разпределено. Ние не се съгласихме. Точно, защото не се съгласихме, в техните си медии пуснаха опорката, че Борис Бонев пази интересите на Орлин Алексиев в Столична община. 

Защото тези хора така са свикнали да мислят. Те не могат да си представят, че има някои от нас, които просто имаме принципна позиция, когато се избират толкова важни директори на дружества трябва да има открит и честен конкурс. Не да се говори за партийни квоти и подобен тип поведение. Това е начин на мислене на ГЕРБ, на БСП, а очевидно и на ИТН. Не случайно попитах и Слави Трифонов няколко пъти, и вчера, и днес, какво се промени? Защото именно от братята Данаилови и тяхната група бяха едни от ней-категоричните, че не трябва да има временни ръководства, а трябва да се отиде изцяло на конкурс. 

Преди две дни, обадих се на случаен принцип на една от предложените дами за ръководството на "Софинвест", попитах я - кой се свърза с вас, как станахте изведнъж кандидат в такъв доклад? Тя каза: "Дойде една госпожа Ася Тодорова, говорили сме един-два пъти. Тя смята, че съм добър професионалист и ми предложи". Ася Тодорова, разбира се, е третият член на ИТН", добави още Борис  Бонев.

Той каза, че всички общински съветници на ГЕРБ са в зала и всички мълчат и това не е, защото няма какво да кажат. 

"За културния календар за едни три хиляди лева се джафкаха три часа, всеки един от тях взимаше думата и имаше мнение, сега, когато говорим за 3 млрд.лв., за "Топлофикация" и за Центъра за градска мобилност, те позорно мълчат", заяви Бонев. 

Според него това не се случва, защото нямат какво да кажат, а защото им е наредено да натискат копчетата. В това са се превърнали ГЕРБ, но и БСП също, добави той.

Бонев поздрави общинските съветници от "Синя София“ и "Възраждане“ и Диана Тонова от БСП, затова че в този изключително разделен момент, те гласуват по съвест и принципно. 

"Това, което всички видяха, е как на заседанието от ГЕРБ позорно мълчаха, защото те не могат да кажат нищо, защото добре знаят, че това не е доклад, който цели да стабилизира и да подобри работата на общинските дружества", заяви Борис Бонев.

Общинският съветник припомни, че от ПП-ДБ (СС) предложиха да се проведат открити и честни конкурси, в които самият процес да се излъчва на живо, за да могат гражданите и медиите да се запознаят с доводите на всеки един от кандидатите, както и да се публикуват индивидуалните оценки на всеки един член от комисията, а не една обща оценка.

"Това предложихме ние, а те предложиха също конкурс, но по старите правила, но междувременно "отрязване на главите“ и премахване на всички настоящи ръководства и назначаването на 26 анонимни човека", каза Борис Бонев.

Според него е очевидно, че става въпрос за сделка, която започна с разпределението на комисиите в СОС след инфарктно заседание до късно на Съвета, в която същите тези хора си разпределиха председателските места на комисиите и цялата тежест по комисиите под давлението на ГЕРБ.

На въпрос дали е възможно временните ръководства на шестте дружества, ако бъдат избрани, да останат за постоянно, Борис Бонев, каза, че дори може да се обзаложи, че точно това ще стане. 

"Мога да заложа много, много пари в подкрепа на твърдението, че тези хора след това ще станат постоянни директори на тези дружества", каза Борис Бонев.

В същото време, обсъждането на докладите за ръководствата на шестте общински дружества в СОС е подновено след едночасова почивка.