Готвеното сливане на II-ра и IV-та градска болница предизвика много скандали в СОС. Днес коментар направи и Борис Бонев, общински съветник от ПП-ДП "Спаси София", предаде репортер на "Фокус".

"Не е направен никакъв опит да бъде спасена една от най-старите градски болници в София, тогава когато е изпаднала в затруднено финансово състояние. Ние предложихме да бъде назначен изпълнителен директор, тъй като сегашният е в предизвестие за напускане, за което се разбра съвсем случайно на заседание на Комисията по здравоопазване. Той спомена, че в рамките на пет дни няма да бъде повече директор, като ние успяхме да го убедим да остане за още известно време. Болницата имаше риск да остане без ръководство, което да я управлява, подписва заплати на служителите и извърши процесът по сливане, ако такова решение бъде взето", каза Борис Бонев

"Един от изходите, за да спасим IV-та градска болница е сливане, но отричаме подхода, който ГЕРБ са възприели. Този подход е насилствен и може да доведе до унищожаването на IV-та градска болница, но има вероятност и да унищожи и II-ра градска болница", добави той. 

В изявлението Бонев покани магистър-фармацевт д-р Саад Алуани, който е бил на среща с лекарите от IV-та Градска болница вчера. 

"Днес ще се вземе окончателно решение дали ще се ликвидира IV-та градска болница и тук е много важна ролята на общинските съветници от БСП и малките партии в СОС. ГEРБ искат да ликвидират болницата, като я слеят с II-градска болница, но ние от ПП-ДБ "Спаси София" искаме да положим усилия да съхраним и запазим IV-та градска болница", каза той. 

Саад Алуани сподели, че днес е важно всяка група как ще гласува за съдбоностното решение за болницата.

"През IV-та градска болница годишно минават над 3000 пациенти. Болницата осигурява ключова социална функция, защото лекува социално слаби пациенти. Това е една от четирите многопрофилни болници, която лекува обикновените хора", добави той. 

Служители коментират, че не се интересуват от политическата насоченост, те искат болницата да остане: "Това е болница не за бедните, а за обикновените хора, защото и ние се приемаме за такива. Нека разумът надделява и да няма политически пристрастия. Болницата разполага с няколко операционни и реанимация и има потенциал за развитие. Моля, всеки да помогне с каквото може. Възрастни хора са ни целували ръцете, защото са получили необходиото отношение, което не са получили в останалите болници".