Както ви съобщихме по-рано днес, заради липса на кворум насроченото извънредно заседание на СОС не се състоя, предаде репортер на "Фокус". В залата присъстваха само 25 общински съветници. Всички останали бойкотираха заседанието и не дойдоха с мотивите, че сесията е свикана незаконосъобразно. Извънредното заседание на Столичния общински съвет беше свикано от председателя Цветомир Петров във връзка с доклад на кмета Терзиев за връщане за ново обсъждане на решение за назначаване ръководства на шест общински търговски дружества.

Васил Терзиев заяви след проваленото заседание, че борбата продължава, защото "повечето назначения са политически, а не професионални".

"Не са направени на базата на компетентност, не на базата на умения, за да се  управляват тези толкова важни активи за града. Тези дружества вместо да носят пари в бюджета на София, ще бъдат едни дупки, които ние ще трябва да пълним с нашите пари, което не би трябвало да бъде така, поне според нашето разбиране - как трябва да се управлява отговорно. Явно се разминаваме. Ние ще продължим с всички действия, които имаме като възможности да не приемем това решение, което смятаме, че е изключително вредно за софиянци и което ще има дългосрочни последствия", каза Терзиев. 

Борис Бонев от групата на ПП-ДБ-СС в СОС добави какво точно се разбира под политически назначения. 

"Аз ще допълня казаното от кмета, като дам малко повече подробности относно политическите назначения. Въпреки факта, че по време на гласуването на този скандален доклад на икономическото мнозинство - ГЕРБ и БСП, с изключение на Диана Тонова - мълчаха, но твърдяха пред медиите, че всъщност няма политически назначения, че това е стандартен доклад с експерти и професионалисти. Но ето например има заявен човек за вписване като част от управителния съвет на "Топлофикация - София", който е бивш общински съветник от ГЕРБ, член на Младежи ГЕРБ - Михаела Иванова. 

Тя е изключително добре познато лице в средите на Младежи ГЕРБ. Явно е, че се позиционират хора, чиито предишен опит се изчерпва с членуването в различните организации на ГЕРБ. Това е първият сигнал, който потвърждава по категоричен начин, че това гласуване не беше случайно, че пълното мълчание на ГЕРБ по време на заседанието не беше случайно и че това е един много добре подготвен заговор срещу общинската икономика между ГЕРБ, БСП, ИТН и отцепниците от "Възраждане", добави Борис Бонев

Той благодари на някои от общинските съветници.

"Като председател на най-голямата група в СОС искам да благодаря на колегите от "Синя София" и на тримата представители от "Възраждане", както и на Диана Тонова от БСП, че те последователно защитиха справедливостта, за да бъдат днес тук и да защитават общественият интерес на софиянци. Тук всичко се прави с цел да се саботира преразглеждането на този доклад, но ние няма да оставим нещата така. Ще се борим до последно и ще обжалваме при всяка възможност и ще показваме всяко едно назначение, за да е ясно от кои хора ще зависи цената на топлата вода, парното и билетчето за градския транспорт в София", добави Бонев.