През последните години, болницата в Девин успява да привлече нови попълнения от лекари. За последните две години, в лечебното заведение постъпват на работа трима млади лекари и сме много щастливи от този факт, каза за "Фокус“ Радка Грозданова – изпълнителен директор на болницата. "Най-радостното е, че двамата са от района и се надаваме да има бъдеще за здравеопазването на нашия регион. Въпреки това лекарите при нас не са достатъчни. Наясно сме с огромния дефицит на медицински кадри като цяло в страната, а за нашите отдалечени райони това е още по-голям проблем. Засега успяваме да бъдем обезпечени откъм лекари, но сме на санитарния минимум. Необходими са ни още кадри. Особено тревожен е фактът с липсата на медицински сестри. Освен, че при нас имаме незаети места и ни трябват спешно още медицински сестри. Другият проблем е, че и тези, които в момента работят в болницата са в пенсионна и предпенсионна възраст. Ежедневно полагаме усилия за решаване на тези проблеми, но е много трудно“, коментира Грозданова.

Тя уточни, че изхождайки от този остър дефицит на медицински сестри, са положили усилия да акредитират болницата в Девин за практическо обучение на такива кадри. "В момента организираме първата група за обучение. Имаме договор с Медицински университет – София за млади хора, които нямат възможност да пътуват в големия град и ще им се провежда онлайн обучение, а практическото обучение да бъде тук при нас. Искаме да са мотивирани, да видят, че това е една много хубава професия и те може да имат своето бъдеще при нас в Девин, където живеят. Тази акредитация ни дава възможност и за медицински сестри, които не се обучават по тази линия, а учат в някой от медицинските университети, при нас да карат стажовете си и практическото си обучение. За радост имаме вече две сестри, на които им предстои дипломиране и се надяваме да останат за в бъдеще. Малко е, но с малки стъпки, според възможностите ни, трябва да се стремим да решаваме този огромен проблем, който е за цялата страна“, обясни Грозданова.

Тя подчерта, че в момента имат нужда от 11 медицински сестри, които да работят в болницата в Девин. "По отношение на лекарите имаме санитарния минимум, но трябват още. Хубаво е да имаме още един педиатър, защото когато са сами специалистите, те трябва да бъдат постоянно на разположение, а имат нужда от почивка. Имаме и остра нужда от ендокринолог в момента. От всяка специалност ако има още по един лекар, те ще си бъдат в помощ и така няма да бъдат натоварвани тези, които са ни единствени специалисти“, уточни изпълнителният директор на болницата.

Грозданова припомни, че още при повторното отваряне на болницата в Девин през 2014 г., община Девин е предоставила на жилища, които да бъдат използвани за лекари, които не са от района, а са от вътрешността на страната. "В това отношение общината е помогнала и има настанени лекари в тези жилища. Това е благоприятно за специалистите, които идват да работят при нас. От тази година в Националния рамков договор е заложено и да се подпомагат лечебни заведения, които са в отдалечени и труднодостъпни райони. Знаейки, че при нас дейността е по-ограничена се дава възможност да се дават допълнителни целеви средства, които да подпомагат фонд работна заплата за тези лекари“, посочи Грозданова.

Тя изрази надежда да има още млади лекари, които проявяват интерес и идват в Девин, защото и там може да се изградят като специалисти и да се развиват успешно.