Иванна Лалева е сред първите завършили стипендианти на университетска болница "Медика". Успешно е взела държавния си изпит и през септември ще получи диплома за медицинска сестра. "Започнах да уча през 2020 г., главната сестра ме подкрепи , подписах договор с болницата и това ми носи сигурност,  пет години аз знам, че имам работа", разказва тя.

Тя е една от 30-те медици, които са имали шанса да бъдат включени в специално създадената стипендиантската програма на болницата. Здравното заведение плаща семестриалните такси на студентите, а след завършване на образованието си те подписват петгодишен договор за работа там. И ако този метод вече се прилага и в други здравни заведения, то в тази болница първите завършили специалисти вече започнали работа.

"Дълго време работим със студенти, в един момент решихме, че е добре да направим тази стипендиантска програма, която поема семестриалните такси и не само, помагаме на нашите студенти да могат да се изучат в тези тежки четири години", казва Теодора Гайтанджиева-главна медицинска сестра УМБАЛ "Медика"-Русе.

Като университетска клиника, болницата работи с почти всички медицински университети в страната. "Ние сме първото лечебно заведение, извън медицинските университети,което се акредитира за специализацията на специалистите по здравни грижи. Работим с всички медицински университети в цялата страна- Варна, Плевен, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София и сега в момента болницата има доста млади хора, които си карат летните стажове, които се полагат за програмите за обучение на студентите", казва още Гайтанджиева.

А подборът на кадри започва още от средното училище. "Ние ходим много и по училищата, за да презентираме нашата професия. Показваме им доста неща, които ги има тук в залата, ние ги носим по училищата не само в Русе, но и в околните градове и области, по тази начин се мъчим да ги запленим да харесат професията", допълва главната медицинска сестра.

Но не само учениците са бъдещи медицински кадри, а и работещи служители на болницата, като Иванна, която преди да реши да учи за медицинска сестра  била технически сътрудник. Пред нея се открила възможност да се развива професионално и получила подкрепа. След завършването си избрала отделението по пластична хирургия и изгаряния, и вече им амбиция да се квалифицира като операционна сестра. "Аз харесвам хирургията като цяло и се чувствам добре.Има динамика, има адреналин и това ме кара да се чувствам добре", казва Анна.

"Болницата е широко отворена да можем да вървим заедно ръка за ръка. Тези млади хора тръгвайки, учейки, полека лека преминават през всички отделения на болницата и всяка, така както е в любовта, много жени срещу мен и аз избирам само една, така и тук, много отделения, в които всяка намира мястото, което й пасва, където я дърпа  и полека лека всички тези момичета болницата застава зад тях с различни начини за спонсориране, за подпомагане, а пък те полека лека влизат в професията за да могат да разберат къде искат да работят", коментира . Огнян Хаджийски, началник на отделение по Пластично-възстановителна и естетична хирургия УМБАЛ "Медика".

За да не допускат изтичане на квалифицирани медицински кадри в чужбина, от болницата казват, че са осигурили и добро заплащане на медицинските сестри. "Към 90 души имаме стипендианти още, но работим затова да имаме още повече. Аз съм говорила с колеги в цяла България , когато сме коментирали кризата в здравеопазването, и да,  има такава и тя е много сериозна, но смея да твърдя , че нашето лечебно заведение има доста конкурентно заплащане. Над 80% от нашия персонал са изключително млади хора", допълва Гайтанджиева.