Ще търсим единно решение за излизане на противопожарната безопасност и телефон 112 от системата на МВР. Това каза пред журналисти народният представител от Коалиция "БСП за България“ Бойко Клечков, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. По думите на депутата, ще се търси единно решение с коалиционните партньори по темата. Идеята е да се направи една държавна агенция, която да бъде подчинена директно на Министерски съвет и на министър-председателя.

"Бюджетът, който ще бъде отделен за "Гражданска защита“ ще се използва точно за това предназначение. Знаете че, обикновено когато стават бедствия, аварии, тогава се събират щабове, които реално през другото време почти не работят. Идеята е сега това да са работещи, предвиждащи структури, които реално в каквато и да е ситуация ние да успеем да се противопоставим на всяко едно бедствие“, каза Бойко Клечков.

По думите му реформата предвижда всички привилегии на работещите в двете структури да бъдат запазени. "Всички привилегии, които се ползват – условия на труд, заплащания при труд, ще се запазят така, както са в момента. Същото ще се случи и с хората на телефон 112. Каквито са условията, такива и ще бъдат“, каза народният представител. Според него, реформата предвижда да се създадат шест центъра на територията на страната, които да притежават цялата необходима техника и оборудване. Самият процес ще премине с обсъждането в контактни групи, съвместно със синдикатите и ръководството на МВР и на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението. "Няма да вървим в посока да ощетим хората, напротив – ще се търси доброто и по-добрият вариант за структурно функциониране на новата държавна агенция“, каза Бойко Клечков.

Венцеслав ИЛЧЕВ