Смолян отбеляза тържествено един от най-големите Господски празници – Богоявление със света литургия, освещаване на бойните знамена и хвърляне на кръста във водите на река Черна, предаде репортер на "Фокус“. На тържеството присъстваха кметът на Смолян Николай Мелемов, зам.-областният управител Зарко Маринов, председателят на общинския съвет Димитър Кацаров, секретарят на общината Момчил Николов, командир на 101-ви Алпийски подполк. Стефан Димов, директорът на ОДМВР – Смолян ст. комисар Цветан Цанков и десетки граждани.  

Празникът започна в 9.00 часа в катедралния храм "Св. Висарион Смоленски", където бе отслужена света Литургия от Негово Преосвещенство епископ Висарион, в съслужие със свещеници от Смолян. Владиката Висарион поздрави миряните с празника Богоявление, като благослови присъстващите и благопожела да процъфтява християнската вяра и любов в сърцата ни. Той посочи, че този празник Светата Църква счита за по-славен от самото Рождество Христово, защото в Рождеството е началото на явяването на Иисус Христос в света, а в Кръщението е началото на встъпването Му във всенародно служение за спасението на света. "Нека от все сърце да благодарим на Бога за Неговата безкрайна любов към нас грешните, и празнувайки Неговото явяване в света и на света, да се стараем да живеем като истински чеда Божии“, подчерта в словото си епископ Висарион. Той преподаде Архипастирски и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

След това, пред храма, архиерейският наместник на Смолянската духовна околия извърши Богоявленски водосвет и освети знамето на 101-ви Алпийски полк.

Поздравление за празника отправи кметът на Смолян Николай Мелемов. Той припомни историята за честването на Богоявление. "Православната вяра обединява празника Богоявление с празника Кръщение Господне, като приемаме, че при кръщението на Иисус в река Йордан се появява Бог в своето триединство: Синът – Христос, Светият дух – във вид на гълъб, който каца върху Христос, и Гласът Божи, който оповестява, че Христос е Негов Син. Днес навсякъде, където има водоем, се извършва ритуално хвърляне на кръста от местния свещеник. Нека Бог е с всеки от нас, нека вярваме, защото вярата е нещото, което ни прави по-силни, по-добри, по-единни!“, призова кметът на Смолян. Той посочи, че на 6-ти януари по стара традиция се освещават военните части и бойните знамена на Българската армия. "Смята се, че водосвет е отслужен за първи път в армията на 20 август 917 г., когато преди паметната битката при Ахелой свещеници благославят бойните знамена. След известно прекъсване, ритуалът е подновен през 1879 г. и се извършва до днес.

Трябва да помним силата на българската армия, да пазим несломимия дух, който родните военни носят, нека предаваме на бъдещите поколение величието на българската армия, постигнала безброй успехи – армията, която няма нито едно пленено знаме в своята история“, допълни Мелемов. Той пожела на военнослужещите от Смолян да бъдат горди, здрави и силни и с чест да защитават родината ни.

Зам.-областният управител Зарко Маринов поздрави присъстващите с празника Богоявление. "На днешния светъл празник искам да пожелая преди всичко здраве – на вас и семействата ви. Да носите в себе си силна вяра в доброто, обич към ближните и България. Съхранявайте и предавайте на идните поколения изконните човешки ценности, които ни сплотяват и ни правят по-силни като народ“, посочи Маринов в словото си и поздрави военнослужещите от 101-ви Алпийски полк.

Поздрав към присъстващите и военнослужещите отправи и председателят на Общински съвет – Смолян Димитър Кацаров.

Честването на Богоявление в Смолян продължи с литийно шествие, предвождано от Общинския духов оркестър, в което се включиха военнослужещи, духовните лица, ръководството на Община Смолян и Областна администрация и много граждани. Множеството отиде до моста на река Черна до АРЗ, където се състоя и ритуала по хвърляне на кръста. За него скочиха седем мъже. Най-бърз се оказа 40-годишният сержант Иван Бялков, който пожела на всички здраве, успехи, мирна и спокойна година.