В последната седмица на месец октомври и в дните около Деня на народните будители в Кюстендил предстоят поредица от културни събития, предаде "Фокус“. На 28 октомври от 19.00 часа в залата на Общински драматичен театър ще бъде представена театралната постановка по Чудомир - "Нашенец“.  Моноспектакъл на Мариус Куркински.

Ден по-късно, но в залата на читалище "Братство“ ще се играе театралната постановка "Докато смъртта ни раздели“. Автор е Роси Русева, а режисьор - Бойко Илиев. С участието на Нона Йотова, Роси Русева, Робин Кафалиев, Любомир Фърков и Жоро Стоев.  

На 30 октомври в залата на Възрожденското училище Регионална библиотека "Емануил Попдимитров", със съдействието на Община Кюстендил и Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", организира събитие, посветено на 200-годишнината от издаването на "Рибния буквар" (Буквар с различни поучения 1824 г.) на д-р Петър Берон. Началото е от 10.00 часа.

На тази дата, от 17.30 часа в Пирговата кула, читалище "Асклепион 1998" кани жителите и гостите на Кюстендил на среща с поета Николай Милчев и неговите "Съчинения по природа“.  

На 31 октомври от 17.30 часа в Пирговата кула се организира отбелязване на 100-годишната от рождението на Христина Милчева, етнограф, писател и журналист. Организатор на събитието "За майсторите, цветорезците и зографите“ са РИМ – Кюстендил и читалище "Асклепион 1998“.

На същата дата, но от 18.00 часа в залата на Общински драматичен театър, ще бъде представен документалният филм "Ваятелят на световете“ с главен герой големият български творец Владимир Зарев. След прожекцията публиката е поканена на разговор със създателите на филма.

Тържествен концерт по повод Деня на народните будители ще се състои в читалище "Братство“ на 31 октомври. Началото е от 18.00 часа. Участие ще вземат състави и изпълнители от читалището.

На 1 ноември от 12.00 часа в Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ ще бъде обявен новият лауреат на годишната Национална награда за скулптура "Иван Лазаров“.  В същия ден в галерията ще се открие изложба на миналогодишния носител на наградата Крум Дамянов.

В Деня на народните будители ще се състои самостоятелният концерт на Димитър Стоймиров. Началото е от 19.00 часа в залата на Общински драматичен театър – Кюстендил. Концертът е с кауза – закупуване на роял за културния институт.