Богата културна програма очаква гражданите на Русе през септември. Месецът започва ударно с фестивала Green Rock Fest Ruse, който ще се проведе на 7 и 8 септември от 18 ч. на площад "Свобода", пред сградата на Община Русе, разбра Ruse24.bg.

Освен отбелязването на едни от най-паметните празници в историята на България - 139 години от Съединението на България на 06.09 и 116 години от Независимостта на България на 22-и с тържествени церемонии, месец септември ще бъде наситен за русенци с куп преживявания от културния спектър.

На 10.09.  Държавна опера – Русе открива сезон 2024/2025 с "Пожар" – балет по музика на Дм. Шостакович.

На 12.09 от 20:00 часа пред Съдебната палата се готви джаз концерт с вдъхновяващи млади музиканти  "Септемврийска вечер с Tromboby C-Mо и единствените им приятели"

Само два дни по-късно, на 14-и в Русе ще се проведе едно от най-сладките събития в годишния културен календар на града – Празникът на тортата "Гараш". Събитието ще събере най-добрите сладкари от цяла България, които ще имат възможност да покажат своите умения в два различни конкурса. На празника ще присъстват Влади Зомбори, Деница Филева, шеф Ради Стамболов, както и Васил Найденов, който ще изнесе и самостоятелен концерт.

Отново на 14 септември от 11 – 18 ч. на Сексагинта Приста, Регионален исторически музей – Русе организира Римски пазар. Очакват ни и множество изложби, опери, нови и интересни театрални постановки за малки и големи, детско творческо ателие за писане и рисуване, колекции от фотографии, фолклорни фестивали и още много други. 

Сред тях от 1.09. до 27.10. в Худажествена галерия - Русе ще можем да видим "Скритата красота. Шедьоври на японското Суримоно. Кацушика Хокусай и неговият кръг"Колекция на фамилия "Кесаури". На 04.09 във Военен клуб – Летен театър от 20 часа започва Чамкория – постановка по романа на Милен Русков с участието на Захари Бахаров.

На 12-и в четвъртък от 21 ч. Миро ще изнесе концерт, част от турнето му за 2024 във Военен клуб – Летен театър, а в сряда на 18-и на същото място ни очаква и концерт на Кичка Бодурова – 50 години на сцена.

В зала Арена Русе предстои Extreme Show Pulse с участието на световните звезди на Цирк Монте Карло, а на 28-и, събота, Международен фестивал МASKA Birthday.

Пълната програма за събитията през септември в Русе и областта може да открието ТУК.