Динамичен, богат и пълен с много изненади нов сезон започва куклен театър "Весел“ от Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Актьорите обещават много смях и забавление на своята публика.

"След успешното провеждане на петото издание на Международния театрален фестивал "Лято, кукли и приятели“, само седмица след неговото закриване, започваме поредица от участия във фестивали у нас и зад граница. Още в първите дни на септември представяме своята "Русалка“ по легендата за Лорелай в юбилейното 25-то издание на Международния куклено-театрален фестивал "Двама са малко – трима са много“ и TheatAir 2023 в Пловдив. Във фестивала са включени представления на театри от България, Италия, Гърция, САЩ, Турция, Франция и Черна гора“, разказва Веселин Василев, директор и основател на "Весел“.

Спектакълът "Рибарят и златната рибка“ е програмиран в афиша на "Нощ на Самоводската чаршия“, а в края на септември "Русалка“ пътува за Босна и Херцеговина за участие в третия фестивал на кукленото изкуство "Флум 2023“ в старинния град Мостар. В юбилейната 25-та годишнина от създаването на театър "Весел“ следват още участия в международни форуми на кукленото изкуство. "Забранено за възрастни“ в Смолян е фестивалът, където търновските кукловоди ще представят "Есенна въртележка“. По-късно през октомври отново "Русалка“ пътува зад граница за участие в Международния фестивал на театрите за деца в Република Сръбска в град Баня Лука. Следват представления на "Храбрият оловен войник“ (на руски език) в столицата на Естония – Талин, а по-късно през сезона спектакълът "Принцесата и граховото зърно“ (на турски език) е поканен за участие на фестивала в Ескишехир (Турция).

През новия артистичен сезон продължава и проектът "Съботни спектакли за семейна публика“ на камерната сцена в читалище "Искра“. Вече са подбрани спектакли от репертоара на професионалните театри от Русе, Варна, Търговище, Бургас, Сливен, Ямбол и Пловдив, с които ще се срещне публиката на старата столица. Проектът се реализира с подкрепата на Община Велико Търново в партньорство с читалище "Искра“.

Друг проект на театъра по Програма "Култура", включен в Календара на културните събития на Община Велико Търново за 2023 година, е "25 години с Куклен театър ВЕСЕЛ“. Децата от областния град, както и малките зрители от селищата на общината, ще гледат безплатно 20 представления на спектаклите "Хитър Петър“ и "Русалка“ до края на ноември.