От днес стартираха тазгодишните разкопки на античния град Бонония, разположен в центъра на Видин. Близо три месеца ще продължат проучванията, които тази година имат за първи път сериозно финансиране - и от Министерство на културата и от община Видин. Това съобщи за "Фокус“ ръководителят на разкопките доцент д-р Здравко Димитров, от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ-БАН). Министерство на културата финансира проекта на Регионален исторически музей (РИМ) - Видин с близо 47 000 лв. Община Видин е осигурила допълнително 60 000 лв.,  и това не малко финансиране на практика гарантира устойчивост на проекта, допълни Димитров.

Екипът от осем археолози и над 30 души работника ще правят разкопки и ще проучват западната крепостна стена на антична Бонония. Останките на римския град Бонония, се намират в идеалния център на Видин, в най-старата част - кв. "Калето" и всеки турист може да види на едно място останки от 20 века история, допълни д-р Димитров.

За първа година на този обект ще се работи близо три месеца и той е получил сериозно финансиране за над 110 000 лв. каза още Димитров. До сега в годините археологическите проучвания  на този обект се финансираха само и единствено от бюджета на Община Видин.

На територията на  Видинска област архелогическо лято 2023 ще е доста горещо и дълго. Вече успешно завършиха първите разкопки на римския кастел Каста Мартис в Кула.

През септември ще започнат проучванията  в античния град Рациария край село Арчар. През есента ще продължат проучванията и на некропола при село Балей, допълни Здравко Димитров. Той е научен ръководител на три от проучваните обекта – античните градове Рациария и Бонония и римския кастел в Кула. На разкопките край село Балей ръководител е доцент д-р Стефан Александров, от НАИМ-БАН. Проектите за теренните археологическите разкопки в античните градове Рациария и западната  крепостна стена на Бонония, и на некропола от ІІ хил. пр. Хр. край видинското село Балей са одобрени за целево финансиране от Министерство на културата.