6998 са учениците в училищата на общинска издръжка– със 152-а повече спрямо началото на учебната 2023/2024-а година. 326 са паралелките – с две повече, съпоставено с първия учебен ден през миналата година. Освен 6998-е ученици в общинските училища, още 1800 са възпитаниците на петте професионални гимназии в старопрестолния град, които са на държавна издръжка. Данните изнесоха днес от Община Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус".

През последния месец е налице и ясно изразена тенденция – десетки семейства, завърнали се от чужбина или преместили се от други градове и населени места във Велико Търново и общината, подават заявления за записване на своите деца във великотърновските училища.

На първия учебен ден кметът на Велико Търново Даниел Панов гостува в ПМГ "Васил Друмев“ и СУ "Емилиян Станев“. Той поздрави учителите и им благодари, че са се посветили на образованието, което не е просто професия, а житейска мисия. "Вие водите децата и младите хора по пътя на знанието и на израстването им като хора, все по-знаещи и можещи, и най-вече – все по-добри, с по-добър сърца“, обърна се Панов към учителите.

Градоначалникът изказа признателност на учениците за постиженията от олимпиади, ученически състезания и спортни надпревари, с които носят гордост за целия град. Той им пожела успешната година да е с още повече възможности и успехи.

В СУ "Емилиян Станев“ Даниел Панов отправи специален поздрав по време на първия учебен час към първокласниците, които са общо 144 в шест паралелки. А на учениците от 12-и клас Панов заръча винаги да носят Велико Търново в сърцата си.

В ОУ "Св. Патриарх Евтимий" и Езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" гост бе председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов.В Професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон" церемонията уважи заместник-кметът Нейко Генчев. В Средно училище "Владимир Комаров" гостува заместник-кметът проф. Георги Камарашев.

Най-малките ученици в Частно начално училище "АзБуки" в с. Беляковец бяха поздравени от заместник-кмета Снежана Данева-Иванова. Поздрав към учителите и учениците в СУ "Вела Благоева" и Частна професионална гимназия - Американски колеж "Аркус" отправи заместник-кметът Мариела Цонева. А гост на Професионална гимназия по електроника “А. С. Попов" и Старопрестолна гимназия по икономика “Петър Аладжов" бе заместник-кметът Георги Недев.