87,3% от домакинствата във Великотърновска област имат достъп до интернет. Това показват резултатите от проведеното през 2023—а изследване за използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ), предаде кореспондент на "Фокус“. От Териториално статистическо бюро "Север“ уточняват, че процентът е същия като в предходната година. Областта се нарежда на 10-то място в страната по този показател, докато през 2022-а е била на 13-то. В унисон с динамичното развитие на информационните технологии в България само 12,7% от домакинствата все още нямат достъп до интернет в домовете си.

През 2023-а 76.8% от лицата на възраст 16 - 74 навършени години използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично на работа, вкъщи или на друго място. Областта се нарежда на 13-то място по регулярно използване на интернет сред 28-те области в страната, като в сравнение с предходната 2022 година се отбелязва спад от 4 процентни пункта.

Активността на жените и на мъжете при използването на интернет е съответно 78 и 75%.

Значителни са различията за редовно използващите интернет по образование. Докато 94% от лицата с висше образование и 79% от лицата със средно образование използват редовно глобалната мрежа, то 51% от лицата с основно и по-ниско образование се възползват от възможностите, които интернет предоставя.

През последните 12 месеца 20% от лицата в област Велико Търново са използвали глобалната мрежа за взаимодействие с административни органи и публични институции. Средно за страната този показател е 30%. При използването на предлаганите онлайн услуги от административни органи и публични институции жените са по-активни от мъжете.