136-а са общопрактикуващите лекари – титуляри на практики във Великотърновска област към края на 2022-а година. Шестима от тях не работят със Здравната каса, сочи анализ на здравната обстановка в региона, изготвен от Регионалната здравна инспекция в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“.

Практиките са общо 98 индивидуални и 14 групови, като от подадените от тях отчети става ясно, че лекарите, които реално лекуват пациенти в областта са общи 154-а /титуляри и наети/. Само петима от тях са под 35-годишна възраст. Във втората група – на 34-44-годишните попада само един доктор. Основно джипитата в областта са между 45 и 64-годишни. Не са малко и лекарите над пенсионна възраст - общо 16, а в предпенсионна са 107. Последните две категории формират 79% от всички заети с дейността.

Анализът за здравно-демографското състояние и здравната мрежа в областта затвърждава и още една тревожна тенденция – застаряване се наблюдава и сред упражняващите първична медицинска помощ.

Този проблем, за щастие, не е толкова силно изразен сред специалистите по дентална медицина. Там индивидуалните практики са 160, груповите – 15, а има регистрирани и общо два дентални центъра. Във всички тях са работили 228 зъболекари. Близо 33% от тях са под 45-годишни, под 35 години са 34-а. Денталните лекари в пенсионна и предпенсионна възраст са около 50% от всички работещи, но разпределението в по-ниските възрастови групи остава благоприятно като тенденция.