Продължават тематичните проверки по повод стартиралата на 5 септември кампания, насочена към предприятия, в които е констатирано забавяне изплащането на дължими трудови възнаграждение в предходен период от три години. Кампанията продължава до утре, 5 октомври, съобщи за "Фокус“ директорът на "Инспекцията по труда“ – Смолян, инж. Емилия Даракчиева.

"Инспекцията по труда реагира в рамките на своите правомощия при всеки подаден сигнал за неизплатени заплати и обезщетения. За периода от 1 януари тази година до 3 октомври, при извършените проверки Дирекция "Инспекция по труда“ Смолян е установила в 22 предприятия неизплатени трудови възнаграждение в размер на 79 530 лв. на 22 работници и служители. След намесата ни са изплатени забавени месечни заплати в размер на 43 280лв. Съставени са 80 акта за установени административни нарушения на работодатели, които не са изплатили дължимите трудови възнаграждения или не са изпълнили дадени предписания за изплащането на забавените месечни заплати“, поясни инж. Даракчиева.

Тя обясни, че нарушенията, свързани със забавени възнаграждения и обезщетения (чл. 128, чл. 228, ал. 3 и чл. 245 от Кодекса на труда) са основание за отстраняване на участници от обществени поръчки съгласно Закона за обществените поръчки (ЗОП). Предвидено е обаче те да бъдат отстранени, след като дължимите суми бъдат изплатени на работниците и служителите. След представянето на доказателства за изплащането им участникът в обществената поръчка може да получи удостоверение за липса на нарушения. Доказателствата трябва да бъдат представени в дирекцията "Инспекция по труда“, установила нарушенията с влязло в сила наказателно постановление.

Директорът на Инспекцията по труда в Смолян припомни, че от 2018 г. Инспекцията е получила правомощие да инициира производство по несъстоятелност на работодатели, които бавят възнагражденията за повече от два месеца на поне 1/3 от работниците и служителите. В тези случаи се подават искови молби към съда, за да може работниците и служителите да се обърнат към Фонда за гарантирани вземания.

Нели ГЕРГЬОВСКА