Близо 7000 човека от Велико Търново и региона посетиха Териториалната дирекция на НАП в старата столица, за да изяснят здравноосигурителните си права през първите 6 месеца на годината. Това съобщават от дирекцията. Броят на желаещите да се информират за здравния си статус се е увеличил с 1000 в сравнение със същия период на 2023-а.

От НАП Велико Търново напомнят, че справка за здравен статус може да се направи и онлайн – чрез електронната услуга, която е със свободен достъп в Портала на Агенцията и чрез мобилното приложение на НАП, което може да бъде изтеглено през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play – за Android устройства.

Повече от три неплатени вноски за последните три години водят до прекъсване на здравните права. Те се възстановяват при условие, че се заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца.

Всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7, припомнят още от приходната агенция. Тя се подава електронно с персонален идентификационен код /ПИК/ на НАП или КЕП, чрез портала за електронни услуги или в офиса на приходната агенция по постоянен адрес.

Повече информация за плащането на здравните вноски може да се получи на интернет страницата на НАП, в офисите на приходната агенция, на телефоните на "Информационния център“: 0700 18 700 и 02/9859 6801 или на имейл: infocenter@nra.bg.