Близо 700 деца имат достъп до желаното училище в маломерни паралелки, съобщиха от Столична община. Столичният общински съвет одобри доклад на зам.-кмета на Столичната община Яна Генова. С подкрепата на Столичната община 56 училища ще формират маломерни паралелки, с по-малко на брой ученици.  

По този начин 690 ученици ще имат достъп до образование в близост до района, в който живеят. Решение за финансова подкрепа на училищата взе Столичният общински съвет по доклад на зам.-кмета по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности“ Яна Генова.

Маломерни паралелки са 104 общо и се намират в 56 столични училища. Те са в различни райони на града като "Витоша", "Връбница", "Красна поляна", "Люлин", "Младост", "Надежда", "Нови Искър", "Овча купел", "Панчарево", "Нови Искър", "Сердика", "Кремиковци", "Подуяне". Средствата, които общината ще отдели, са около 100 000 лева от своя бюджет и са за учебната 2023/2024 г.

Столичната община ще поеме необходимите средства за финансиране на маломерните паралелки за 2024 г. и те ще бъдат разчетени по бюджета на общината в съответствие с Единните разходни стандарти като дофинансиране.