Близо 70 къщи са с щети след взривовете в складове за фойерверки край село Гара Елин Пелин. Това съобщи на среща с местни жители кметът на община Елин Пелин Ивайло Симеонов. Той проведе среща със засегнатите, за да чуе техните оплаквания и да каже какво е направила местната власт до момента. 

"Срещата е част от мерките на Община Елин Пелин за преодоляване на негативните последици от инцидента, възникнал на 25.07.2024 година в складовата база на Енигма ООД на територията на община Елин Пелин и предвид неотложността на темите и проблемите, които ще се дискутират на нея, е насрочена в най-краткия възможен срок", обявиха от общината по-рано през деня.

Ще бъдат обследвани за щети и още къщи, чиито собственици в момента отсъстват, каза кметът.

По думите му комисия към общината до момента е успяла да огледа сто къщи. В 70 от тях има щети. По-голямата част са със счупени прозорци и стъклопакети. В пет къщи има и пукнатини. Предстои да бъде направен по-обстоен оглед, тъй като има съмнения, че пукнатините са по-стари и не са отсега, обясни още кметът.

"Въпреки че не аз съм дал разрешение за изграждане на складовете, а това е станало преди години, ви уверявам, че законът е спазен. Складът за фойерверки се намира на 750 метра от населеното място при законово изискване за 600 метра. Друг е въпросът, дали това отстояние е достатъчно по принцип", обясни Симеонов.

Той е инициирал среща с представители на Сдружението на общините в България, за да бъде обсъдено дали изискването да не се промени законодателно.

"Проверката показа, че след възникване на взривовете се е запалил покрива на склад на километър и половина разстояние. Причината да не се запалят къщите е, че вятърът е духал в друга посока и върху това също трябва да се помисли", каза още кметът.

В четвъртък предстои министърът на вътрешните работи Калин Стоянов също ще  проведе среща с жителите на село Гара Елин Пелин. 

Мнозина от Елин Пелин коментираха в мрежата тази вечер, че хората се самоорганизират за нова среща на 08.08 и търсят отговори от всички, разписали разрешенията за тази бомба. На днешната среща са дошли малко хора, тъй като не са разбрали за нея.