Близо 620 шофьори са заловени от началото на годината в област Варна да управляват автомобил след употреба на алкохол или наркотици. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Варна от "Пътна полиция“ в морския град. От заловените нарушители 137 са случаите на водачи, които управляват след употреба на наркотични вещества, а 480 са случаите на водачите, управлявали автомобили след употреба на алкохол.

От полицията в морския град посочиха още, че през настоящата година на територията на град Варна най-високите отчетени стойности на заловените след консумация на алкохол са с 4.68 ‰ и 4 ‰.

Статистиката за 2020-та и 2019-та година ясно показва и увеличение на броя на заловените водачи, управлявали след употреба на алкохол и наркотични вещества. За 2020-та тези случаи са общо 505, а за 2019-та са 529 на брой.

"Най - често водачите, установени да управляват след употреба на наркотични вещества са на възраст между 20-30 години и са предимно мъже. За сметка на това водачите заловени от полицията след употреба на алкохол са от всички възрастови групи“, допълниха от КАТ.

Сериозни са и санкциите за заловените да шофират след употреба на алкохол или наркотици.

От полицията посочват, че наказанията, предвидени за този тип нарушения на Закона за движението по пътищата са регламентирани в чл. 174 от ЗДвП:

Нарушителят се наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта, установена с медицинско и химическо изследване и/или с техническо средство, определящо концентрацията на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишвания въздух:

1. над 0,5 на хиляда до 0,8 на хиляда включително - за срок от 6 месеца и глоба 500 лв.;

2. над 0,8 на хиляда до 1,2 на хиляда включително - за срок от 12 месеца и глоба 1000 лв.

Когато нарушението е извършено повторно, наказанието е лишаване от право да управлява моторно превозно средство, за срок от една до три години и глоба от 1000 до 2000 лв.



От Пътна полиция призовават за отговорност на пътя и уважение към живота и здравето на хората.

Десислава ВАСИЛЕВА