Публиката аплодира изпълненията на артистите, музикантите, изпълнителите на премиерното представление на операта "Мадам Бътерфлай“, с която  снощи бе открито осмото издание на фестивала "Опера на върховете -Белоградчишки скали“ в Белоградчик.

За първи път Софийската опера и балет реализира на сцена международен проект в сътрудничество с творци от Южна Корея с новата постановка на операта "Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини. Тя е един истински оперен връх, който посвещаваме на 100 годишнината на великата Мария Калас, каза за "Фокус“ академик Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет и художествен ръководител на фестивала. Акад. Пламен Карталов каза още, че оперния спектакъл "Мадам Бътерфлай" е създаден от Софийската опера и балет в партньорство с екип творци от Южна Корея – режисьор Гап-гюн Джонг, сценограф-Хьонджунг Ким, костюми- Джаехи Лий и с участието на оперната певица Лила Лий.

Той допълни, че спектакъла ще бъде представен и при гостуването на Софийската опера и балет през септември-октомври в Южна Корея.

Меломаните, над 600 души, аплодираха в петък вечерта оперната прима Цветана Бандаловска в ролята на Чо-Чо-Сан, Даниел Острецов в ролята на Пинкертон. Специално за премиерата бе и участието на Кирил Манолов в ролята на Шарплес и на  Весела Янева (Сузуки). Диригент бе Андрей Галанов,

Премиерният спектакъл на операта "Мадам Бътерфлай" от Пучини ще се играе  и днес и на 6 август. Публиката ще види във втория спектакъл, в образа на мадам Бътерфлай, корейското сопрано Лила Лий. Оперната прима Йорданка Дерилова ще излезе в ролята на Чо-Чо-Сан публиката ще види в представлението на 6 август. Световно известното сопрано Йорданка Дерилова гостува за първи път в Белоградчик и тя е впечатлена от красотата на града и от естествения  природен декор, който създава прекрасна атмосфера. "Мадам Бътерфлай" е и един от спектаклите, с които певицата, отбелязва 30 години от дебюта си на оперната сцена. Като Пинкертон ще се представи тази вечер Емил Павлов, а на 6 август- Даниел Острецов . В ролята на Шарплес тази вечер публиката ще види Венцеслав Анастасов, на 6 август - Кирил Манолов. Мария Радоева тази вечер ще се превъплати в ролята на Сузуки,  в неделя в тази роля пред публика ще излезе Весела Янева.