Отворен е приемът на концепции по програма "Развитие на регионите“ 2021-2027 година. Към момента се набират концепции за интегрирани териториални инвестиции, а крайният срок за подаването им е 27 септември, съобщават за "Фокус“ от Областния информационен център във Велико Търново.

По тази процедура публични институции, местна власт, бизнеса и гражданския сектор имат възможност да правят предложения за инвестиции в сектори, които определят като важни за ускоряване на икономическото развитие на местните общности и подобряване качеството на живот на населението.

Концепцията представлява една или повече взаимосвързани и допълващи се (интегрирани) проектни идеи за една или няколко дейности, които в комбинация помежду си или в комбинация с други осъществени или предстоящи инвестиции на дадена територия с общи характеристики, допринася за нейното развитие и за осъществяване на дадена конкретна цел или приоритет на Интегрираната териториална стратегия (ИТСР) на съответния регион за планиране. Концепциите могат да включват конкретна дейност по една програма, но те могат да бъдат и комбинирани, когато се състоят от различни секторни мерки, минимум двама партньори, ползват финансиране от различни програми и решават нуждите на поне две общини.

Допустимите кандидати са държавни органи, областни и общински администрации, НПО и представители на гражданското общество, на бизнеса и научната общност, лечебни заведения, културни институти, сдружения на собственици на жилища в многофамилни жилищни сгради, както и други организации от публичния сектор. Интегрираните териториални инвестиции ще се изпълняват на територията на цялата страна, но при спазване на специфичните изисквания на всяка програма, участваща в подхода.

Общия индикативен бюджет за Северен централен район (СЦР), в който попада и Великотърновска област е 522 779 501 лв.

Процедурата "Концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ)“ ще бъде реализирана в две фази – набиране на концепции за ИТИ до 27 септември с последващ подбор и одобрение и на втори етап ще се разработят детайлно проектните предложения.

Във връзка с това заинтересованите страни могат да попълнят анкетно допитване, което има за цел да проучи степента на запознатост с подхода ИТИ и да подпомогне създаването на бъдещи партньорства за изпълнение на инвестиции в областите и общините от Северен централен регион (СЦР). Анкетата може да бъде попълнена онлайн тук.

Единните указания за кандидатстване с концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) са достъпни в системата ИСУН 2020.

.