5397 кутии с цигари (107 940 къса) задържаха митнически инспектори на "Дунав мост 2“ при Видин-Калафат, съобщават от  Агенция "Митници“.  

Във вторник около 13:00 часа в района на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Дунав мост 2“ митнически служители спират за щателна проверка товарен автомобил, пътуващ за Западна Европа. В хода на контролните действия инспекторите установяват наличието на 10 кашона, пълни със стекове с цигари, облепени с валиден български акцизен бандерол. Водачът е заявил, че цигарите са негови и ги носи за приятели. 

Общото открито и задържано количество тютюневи изделия е 107 940 къса цигари, а на водача на товарния автомобил е съставен акт за установяване на административно нарушение, уточняват от Агенцията.

От началото на април до днес, показва справка на ИА Фокус на официалния сайт на Агенция "Митници“, само на този пункт за установени четири случая на опит за износ на контрабандни цигари. Общото задържано количество в четирите случая е близо 20 000 кутии цигари, облепени с български акцизен бандерол.

От началото на годината, за седем месеца до днес, на граничния пункт "Дунав мост 2“ при Видин - Калафат, в двадесет и пет случая, митническите служители са задържали 191 840 кутии (над 3,7 млн. къса) контрабандни цигари. При всичките случаи на нарушителите са съставени актове за установяване на административно нарушение.

За първите шест месеца на годината на "Дунав мост 2“ са задържани в три случая и големи количества суровина за нелегално производство на цигари-над 7,6 млн. филтри за цигари, от които могат да се произведат 46 158 336 къса или над 2,3 млн. кутии цигари и близо 10 000 кг заготовки на цигарени кутии с обозначения на известни марки.