Близо 4000 са регистрираните като читатели в Регионалната народна библиотека “Петко Р. Славейков" във Велико Търново ученици. Това отчетоха за “Фокус" от културната институция. Днес в библиотеката раздадоха наградите от поредното осмо издания на лятната кампания “Ела в библиотеката с приятели", която е под патронажа на председателя на ОбС - Велико Търново Венцисла Спирдонов.

От 5 юни до 15 септември ученици от областта, регистрирани читатели на Регионална библиотека, се включиха в надпреварата, като кампанията имаше за цел насърчаване интереса на младото поколение към книгите. По този начин организаторите провокираха подрастващите да четат и да обогатяват своята култура и грамотност. Към периода на инициативата организаторите отчитат, че близо 4000 са регистрираните читатели в ученическа възраст, с право на участие в надпреварата.

Бяха раздадени още десетки награди - за различни образователни институции и неправителствени организации - приятели на търновската библиотека, за четящи семейства, за четящи деца.

Основните отличия отново бяха за най-четящи ученици в три възрастови категории: от 7 до 10 години, от 11 до 14 години и от 15 до 18 години.

Голяма награда в категория от 7 до 10 години организаторите връчиха на две ученички от СУ "Емилиян Станев" - Рая Ади Камхави и Кристина Маринова и двете заели по 35 книги.

В следващата категория голяма награда бе за Михаил Димов, петокласник от СУ "Емилиян Станев", за заетите от него 45 книги.

В горен курс с голяма награда бе отличена ученичката от 10 клас на СУ "Емилиян Станев" Карина Христова. За периода на кампанията тя е заела 20 книги.

В кампанията, която е под патронажа на председателя на ОбС Венцислав Спирдонов, участват ученици от областта, регистрирани читатели на Регионална библиотека. Целта е насърчаване интереса на младото поколение към книгите. Към периода на инициативата организаторите отчитат, че близо 4000 са регистрираните читатели в ученическа възраст, с право на участие в надпреварата.