3.7 милиона лева ще е бюджетът за култура на Община Пловдив през 2024 година, обяви ресорният заместник-кмет Пламен Панов, предаде репортер на "Фокус".

Първоначално е бил заложен бюджет от 3.2 милиона, но впоследствие парите са завишени. Рамката ще бъде гласувана днес от постоянните комисии към Общинския съвет. По-големият бюджет за догодина е показател, че културата ще бъде приоритет за Пловдив, каза заместник-кметът.

"През януари предстои да се обявят насоките за кандидатстване на големите общини за финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). При доказано съфинансиране до 2 милиона, ще се може да се вземат 2 милиона за културни събития. На база на условията в ПВУ община Пловдив ще обяви своята Отворена покана за утвърдени, нови формати и собствена продукция на фондация "Пловдив 2019". Имаме готовност още през януари да поканим културните оператори да се включат в големия проект на Фондацията за 2024-2025 година", заяви още Панов. 

Планирано е догодина в Пловдив да дойдат "East 17", Питър Андре, Степан Хаузер от "2Cellos". Билетите за концерта на Хаузер на Античния театър вече са продадени и сега се преговаря за втора дата.