Близо 30 000 данъкоплатци посетиха салона за обслужване на клиенти в териториална дирекция на НАП Велико Търново през първата половина на 2023 година. От приходната агенция отчитат, че те са с 5 000 повече в сравнение със същия период на миналата година, предаде кореспондент на "Фокус“.

От началото на януари до края на юни са издадени повече от 3400 персонални идентификационни кода (ПИК).

Общо 60 са услугите, които се ползват с ПИК, като сред тях са: подаване на данъчни и осигурителни декларации, справки за задълженията с възможност за плащане, включително и за местни данъци и такси, справки за изплатени доходи, за осигурителен доход, за извършени плащания и погасени с тях задължения, актуално състояние на трудови договори, подаване на заявления, получаване на удостоверения и други.

С ПИК, издаден от НАП, могат да се ползват не само е-услугите на Агенцията, а и тези, предоставяни от други администрации, сред които НОИ, Националната здравноосигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието, 70 общини, сред които и община Велико Търново и други, напомнят от приходното ведомство.

Над 8 600 клиенти са посетили НАП в старопрестолния град, за да подадат данъчни и осигурителни декларации, уведомления за трудови договори и да платят публичните си задължения чрез ПОС терминал.

Между 5 и 8 минути са били необходими за обслужването на един клиент, в което се включва и времето за изчакване, посочват от териториалната дирекция.