Днес е, може би, най-вълнуващия ден в годината, когато за първи път прекрачвате прага на любимото училище. Но той е още по-вълнуващ и интересен за първокласниците. Пожелавам им успех. Слушайте своите преподаватели, обичайте знанието, помагайте на по-слабия до вас, пазете природата и обичайте родителите си. Скъпи родители, подкрепяйте децата в нелесния път на знанието, за да се превърнат в знаещи и можещи наши съграждани. Успешна 2024-2025 учебна година! С това пожелание кметът Димитър Николов откри новата учебна година в напълно обновеното ОУ "Антон Страшимиров“ в ж.к. "Славейков“.

Той поздрави директора и учителите на ОУ "Антон Страшимиров“, затова че децата в него се обучават и реализират успешно. "Във връзка с 50-годишния юбилей не спират усилията на Община Бургас да подобрява материалната база. Тази година успешно беше ремонтиран корпуса на училището, бяха подготвени нови мебели за подобряване на учебния процес, защото децата заслужават по-добри условия. Следва да изградим новия физкултурен салон“, допълни още кметът Николов.

"Днес е много специален ден за нашето училище - откриваме новата учебна година и започваме нашия 50-годишен юбилей. Десетилетия, изпълнени с история, предизвикателства и успехи. Благодаря на всички, които са били част от този дълъг път. Желая на всички ученици да бъдат любознателни, да се учат с радост и да постигнат нови върхове, а на преподавателите - много сили и търпение, за да продължат да водят нашите деца по пътя на знанието", каза Дияна Петкова – директор на ОУ "Антон Страшимиров“.

Тази година около 24 800 ученици от 1. до 12. клас прекрачиха прага на училищата в община Бургас. Децата, които за пръв път влязоха в бургаските класни стаи, са 2050, а разкритите нови учебни паралелки са четири – в ОУ "Найден Геров“, ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията“, ОУ "Елин Пелин“ и СУ "Йордан Йовков“.

За да отговори на нарастващия брой на децата в Бургас, привлечени от качественото образование и новата материална и учебна база, местната администрация продължава всяка година да строи нови корпуси и да обновява детските градини и училищата.

Тази учебна година отвори врати дългоочакваният нов корпус на ОУ "Христо Ботев“, който предоставя на учениците от бургаския квартал достатъчно пространство, нови класни стаи и самостоятелен физкултурен салон. В ОУ "Георги Бенковски“ също се направи освен ремонт в класните стаи и нов STEM кабинет, вече имат асансьор, достъпна среда за хора с увреждания и обновен училищен двор.

Продължават строителните дейности в ДГ "Вълшебство“ и в новия корпус на ППМГ "Акад. Никола Обрешков“, а преди дни започна друг дългоочакван ремонт – на Спортното училище "Юрий Гагарин“. Тече строителството и на друг знаков за цялата Бургаска област обект – Центъра за върхови постижения с прилежащо общежитие към иновативната ПГКПИ. Започва изграждането и на нов корпус на ДГ "Ален Мак“ в кв. "Сарафово“.

Предстои обновяване на спортните площадки и на ОУ "Христо Ботев" – кв. "Сарафово“, ОУ "Христо Ботев" – кв. "Победа“, ОУ "Христо Ботев" – кв. "Маринка“, СУ "Христо Ботев" – кв. "Черно море“, ОУ "Христо Ботев" – гр. Българово, СУ "Димчо Дебелянов“, ПГЧЕ "Васил Левски“, ПГХТ "Акад. Н. Д. Зелинский“, СУ "Йордан Йовков“ и ПГМКР "Св. Никола“.

Община Бургас има готовност за строителство още на ново училище в кв. "Крайморие“, което ще бъде филиал на ОУ "Александър Георгиев Коджакафалията“ и на проект за изграждане на нов корпус на ОУ "Васил Априлов“.

Отделно във всички 52 училища на територията на община Бургас предстои изграждането на STEM кабинети по Националния план за възстановяване и устойчивост, в които бургаските ученици ще овладяват уменията на 21. век.