19% от населението на Великотърновска област пие вода, чиито химични показатели не отговарят на здравните наредби. Това показват данни от мониторинга на питейната вода в региона, изготвен от Регионалната здравна инспекция в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“. Докладът е за второто тримесечие на годината.

Изследвани са общо 113 проби, от които четири са нестандартни по микробиологични показатели. Те са били в селата Райковци, Войнежа, Бадевци и Блъсковци. Там е установено наличие на ешерихия коли, коли форми и ентерококи.

Завишени нива на нитрати е имало в селата Иванча, Каранци, Орловец, Обединение, Полски Сеновец, Стефан Стамболово, Горна Липница, Коевци, Совата, Овча могила, Александрово, Козловец, Горна Студена, Червена, Никюп, Деляновци, Алеково и град Сухиндол.

Отклонение от допустимата норма на желязо във водата е установено в Българско Сливово, а на хром – в Драгомирово и Совата.

От РЗИ уточняват и, че с планирания мониторинг са обхванати всички населени места, с изключение на село Теменуга, което получава организирана доставка на бутилирана вода за населението, поради временно компрометирана водопреносна мрежа и преустановено водоподаване.

"През отчетния период са изследвани шест проби води от местни обществени водоизточници. Отклонения от изискванията на Санитарнотехнически норми и правила за водоснабдяване на населените места и промишлеността с питейна вода са установени в четири проби (66,66 %) по микробиологични показатели (Коли титър) и в една проба (16,66 %) по химични показатели (нитрати)“, поясняват още здравните власти.

От март до юни са издадени осем предписания, от които шест до управителя на "ВиК Йовковци“ ООД – Велико Търново за провеждане на необходимите мероприятия за осигуряване на качества на вода, отговаряща на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели и два до кмета на Община Полски Тръмбеш за изясняване на причините за влошените микробиологични показатели на минералната вода и за провеждане на оздравителни мероприятия, с цел постигане качества на вода, съответващи на Наредба №14 на МЗ за курортните ресурси, курортните местности и курортите.

Издадени са две заповеди за временно спиране експлоатацията на Обществени бани – летни къпални в Полски Тръмбеш и село Обединение, до отстраняване на констатираните несъответствия.