С близо 2 млн. лева обновяват детска градина в Свищов. Финансирането на проекта за ремонта, изготвен от Общината, се осигурява чрез Националния план за възстановяване и устойчивост, предаде кореспондент на "Фокус“.

Парите в размер на 1 997 420 лева ще бъдат вложени в реконструкцията на филиала на ДГ "Васил Левски“, който се намира на улица "Плевенско шосе“.

Средствата ще бъдат вложени в основен ремонт, който ще подобри и ще гарантира здравословни и качествени условия за грижи за децата и работа за персонала. Предвидени са топлоизолация на стените и покрива; подмяна на отоплителната инсталация на сградата; монтиране на слънчеви панели; подмяна на осветлителната инсталация; както и ново кухненско оборудване и обзавеждане.

"Повишената енергийна ефективност на сградата и нейната модернизация ще доведе до подобряване на средата, в която пребивават децата и ще доведе до намаляване на разходите за енергоносители и по-ефективното им управление“, обясняват от местната администрация.

Нови мебели и техника ще има и в занималните, и в спалните на децата. Обновен ще бъде и физкултурният салон.

Филиалът на ДГ "Васил Левски“ е открит на 1 януари 1970 година, а в настоящата сграда функционира от 1986-а. Повечето от децата са от етническите малцинства. През годините усилията на екипа на детската градина са насочени на базата на широко публично доверие и уважение да се сведе до минимум отпадането на деца от детската градина, а обхватът на децата, подлежащи на задължителна предучилищна подготовка, да е максимален.

От учебната 2023/2024 година децата в градината са 84, а групите вече са една яслена и четири градински. За тях се грижи персонал от 20 души.