На 14 октомври православната ни църква се преклонява пред паметта на Св. Параскева, наричана още Св. Петка, предаде репортер на "Фокус". Този ден в средата на октомври се счита за завършек на лятото и активния стопански сезон и бележи прехода към зимата. Той е от така наречения неподвижен календарен цикъл - чества се всяка година на една и съща дата.

Празникът в чест на Света Петка е личен празник и за 1984-ма души с настоящ адрес в Община Стара Загора. Най-внушителен дял в това число заемат дамите с името Пенка – те са 1161 на брой. Мъжкото име Петко се носи от 708 представители на силния пол. Доста по-скромно е представен вариантът Петка – само при 8 жени.

Информацията е от Локална база данни "Население“ за лица с настоящ адрес в община Стара Загора. Сведението е изготвено от експертите в отдел "Гражданско състояние“ в общинската администрация на Стара Загора.

На трето място по многобройност са носителите на името Петрана – 43. Представени само с по една дама са разновидностите Петрина и Петрия. Няма нито една жителка на общината ни, наречена Петричка. Името Петра са избрали за своите момиченца родителите на 28 жени. 16 се казват Петкана, няма нито един Петкан.

Днес ще почерпят за здраве и носителите на различни вариации на празнуващото име. 8 са кръстени Парашкева, 4 – Параскева, а 6-има – Паруш. Нито един Параскев или Парашкев не живее на територията на Община Стара Загора. Няма представител и на името Кева.

Св. Петка се счита за закрилница на дома и семейството, покровител на раждането и плодовитостта, затова заедно със същинската есен започват сгледите и харесванията на бъдещите съпрузи, както и договарянията на женитбите.

За обредната трапеза на Петковден всяка домакиня е приготвяла курбан чорба с овче месо, сарми с лозов лист, яхния с праз и прясно изпечена питка.

Петковден са избрали за свой празник жителите на три старозагорски села: Люляк, Памукчии и Яворово. В Памукчии се веселиха в събота, в Люляк – в неделя, а в Яворово – другата събота /19 октомври/.

Най-сърдечни благопожелания за здраве за старозагорските именици от Община Стара Загора!