15 924 513 лв. е общата сума, която фирмите и предприятията от Великотърновска област са получили като финансова подкрепа от Европейския съюз от началото на COVID пандемията. Това съобщи за Радио "Фокус“ – Велико Търново експертът по комуникация и логистика в Областния информационен център във Велико Търново Светослав Стефанов. Той уточни, че сключените договори са общо 698, като предприятията, които са кандидатствали са подобна подкрепа са 656.



"Разликата идва от това, че някои фирми са кандидатствали по два пъти, когато това е било възможно. Важно е да отбележим, че почти всички договори, по-големия брой от тях - 686 са по Оперативна програма (ОП) "Иновации и конкурентоспособност“. Там са бяха обявени пет процедури, по които фирмите можеха да кандидатстват – за средни предприятия; за малки с оборот над 500 хил. лв.; за подкрепа на микро и малки предприятие, като тук максималната подкрепа не надвишава 10 хил. лв.; четвъртата процедура е за предприятия и фирми, регистрирани по закона за туризма – туроператори и туристически агенции; отделна процедура има и за малки и средни предприятия, които извършват автобусни превози“, отбеляза още Стефанов.

Другите две програми, по които бизнеса в региона е бил подпомогнат, са ОП "Развитие на човешките ресурси“ – с регистрирани девет договора и Програмата за морско дело и рибарство – с четири договора.

Близо 6,4 млн. лв. по тази оперативна програма е била безвъзмездната помощ за 47 средни предприятия, а малко над 4 млн. лв. са отишли в 550 малки семейни фирми.

Луиза ТРАНЧЕВА