Незаконно сметище почистиха служители на Община Горна Оряхоивца. То е констатирано по време на регулярните проверки, които работниците ежемесечно извършват, предаде кореспондент на “Фокус". Мястото на улица “Цветарска" в железничарския град. Там, близо до контейнери, са били изхвърлени множество отпадъци, сред които и гуми от коли.

Служителите на Община Горна Оряховица са премахнали и извозили 1500 кг боклуци. Районът е приведен в необходимия вид и обозначен с табели, указващи санкциите за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.

Община Горна Оряховица за пореден път напомня, че изхвърлянето им е строго определено в общинска Наредба, както и в Закона за управление на отпадъците.

Глобата за физически лица е от 300 до 1000 лв. При повторно нарушение сумите са двойни. За по-маловажни прояви се пише фиш по реда на Закона за административните нарушения и наказания - от 10 до 50 лв. Юридическите лица се наказват с имуществена санкция от 1400 до 4000 лв.

Местата, на които се образуват нерегламентирани сметища ще бъдат обхванати от видеонаблюдение, което в момента се изгражда.

От администрацията припомнят, че отпадъци от хартия, картон, пластмаса, стъкло, метал се изхвърлят в цветните контейнери (жълти и зелени). Едрогабаритните отпадъци като мебели, дървени рамки, дюшеци и други се транспортират и предават на Регионалното депо за отпадъци във великотърновското село Шереметя, след предварително уведомяване в Община Горна Оряховица. Транспортирането до Регионалното депо е за сметка на притежателя на отпадъците, а местната администрация заплаща таксите за депониране. Строителни отпадъци от ремонтни дейности на домакинствата се предават на площадката за строителни отпадъци, която се намира зад Пречиствателната станция за отпадни води. Работно време на площадката: всеки работен ден от 9.00 до 17.00 часа, тел. 0882/ 889 975.

Абсолютно е забранено изхвърлянето на строителни отпадъци в сивите контейнери за смесен отпадък.

Излезли от употреба моторни превозни средства се предават на площадката на "Максима 2008“ ЕООД, разположена в село Поликраище, в бившия арматурен двор на селото. Зелени отпадъци от паркове и градини могат да се оставят в чували до контейнерите за битови отпадъци. В населените места се изхвърлят в определените за целта зелени контейнери, които се събират със специализирана техника и се транспортират до компостираща инсталация на регионалното депо.

Текстилни отпадъци се изхвърлят в специализираните контейнери за разделно събиране на текстилни отпадъци. Такива са разположени до южния вход на стадиона в района на парк "Детски кът“, парк "Николай Панайотов“ (Парк "Пролет“ – на северния подход към парка, срещу ул. “Васил Левски" ), както и в района на Покрития пазар. Текстилни отпадъци трябва да са чисти и поставени в торба.