Близо 100 състезатели от цял свят участват в Световната купа по сноуборд в Пампорово, която се провежда днес и утре на писта "Стената“, предаде репортер на "Фокус". Спортното събитие е историческо за родопския курорт. Представители на десетки нации с традиции в зимните спортове, световни и олимпийски медалисти, ще премерят сили и умения на перфектно подготвената за състезанията писта.

За радост на всички българи участие в надпреварата на родна земя ще вземе най-добрият ни състезател в дисциплината Радослав Янков. В Пампорово днес ще посрещне хиляди почитатели на атрактивната дисциплина и фен клубове на местната звезда от Чепеларе и Смолян. 

Освен големият ас на отбора и носител на Световната купа за 2016, Радослав Янков, България ще бъде представена от още 10 състезатели. Шампионите на планетата при младите от Банско 2023 Тервел Замфиров и Петър Гергьовски, сребърният медалист от този шампионат Александър Кръшняк и четвъртият Кристиян Георгиев се подготвят на пълни обороти за Пампорово. Останалите ни представители за Световната купа са Теодора Пенчева, Димитър Ганчев, Георги Милчев, Станислав Вангелов и Петър Гьошарков.

Сред участниците е трикратната олимпийска шампионка Естер Ледецка, която спечели титлите в паралелния гигантски слалом от зимните игри в ПьонгЧанг 2018 и Пекин 2022. Ледецка е 4-кратна носителка на голямата световна купа по сноуборд и 3-кратна на малката световна купа в паралелния гигантски слалом. Другата голяма звезда при дамите в Пампорово ще е Рамона Терезия Хофмайстер (Гер), която е лидер в генералното класиране за Световна купа в момента и 3-кратна носителка на големия Кристален глобус. При мъжете голямата звезда в Пампорово несъмнено е Радослав Янков, който е първият българин спечелил голямата Световна купа на ФИС (2016 г). Той взе през 2017-та и малкият глобус в Паралелния гигантски слалом. В момента Янков е осми в класирането за световната купа в паралелния слалом. Актуалният олимпийски шампион при мъжете от Пекин 2022 Бенямин Карл (Ав), също ще стартира в Пампорово. Той води в момента в генералното подреждане за СК. Лидерът за малката купа в Паралелния слалом Даниела Багоца (Ит) също е потвърдил участие в Пампорово. В родопския курорт ще кара и последният носител на голямата Световна купа Роналд Фишналер (Ит). Заявки за участие са изпратили сноубордисти от 16 държави.

В дните на състезанието всички ски центрове в курорта ще работят в нормален режим. На 20 и 21 януари ще бъде ограничен единствено транспортния достъп до ски плац Студенец, поради промяна в организацията на движение за частни автомобили. На всеки 15 минути ще има организиран безплатен превоз от централната част на курорта до стълбите на ски център Студенец и ски център Малина. За гостите на Смолян и Чепеларе са предвидени регулярни автобуси до Пампорово и обратно.