Близо 10 хиляди са самоосигуряващите се лица във Великотърновска област. Данните изнесоха от Териториалната дирекция на НАП в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“. От приходната агенция припомнят и, че всички те могат да променят вида на осигуряването си до края на януари.

Задължителните плащания към фонд "Пенсии“ на държавното обществено осигуряване остават, а тези към фонд "Общо заболяване и майчинство“ са по избор.

"Самоосигуряващите се лица, които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд "Общо заболяване и майчинство", могат да се ползват от всички осигурени социални рискове (без трудова злополука и професионална болест и безработица) на ДОО. Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент само във фонд "Пенсии“ на ДОО (за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт). В този случай обаче, самоосигуряващите се нямат право на парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване, бременност и раждане, за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, и други, изплащани от държавното обществено осигуряване“, напомнят от НАП.

Декларацията за промени се подава по утвърден образец в офис на НАП или чрез е-услугите на приходната агенция с персонален идентификационен код /ПИК/ или електронен подпис /КЕП/.