Близки на починала възрастна жена от Горна Оряховица се сблъскаха със сериозен проблем, тъй като не могат да кремират тялото ѝ. В ефира на една от националните телевизии те обясниха, че не са успели да вземат документите за кремацията от лечебното заведение, тъй като лекарят, който трябва да ги подпише, е в отпуск. От МБАЛ "Св. Иван Рилски“ отговориха на упреците отправени към тях, предаде кореспондент на "Фокус“. В съобщение до медиите те уверяват, че спазват всички закони и норми на медицинската практика. От болницата обясняват и, че разрешението за кремация е документ, който се издава от лекаря или фелдшера, установил настъпването на смъртта или от лекаря, извършил аутопсия, ако такава е имало.

"Законът не позволява разрешението за кремация да бъде подписано от друго лице при отсъствие на лекаря, който е установил настъпването на смъртта на лицето и е попълнил съобщението за смърт. Недопустимо е, от гледна точка на закона, друго длъжностно лице да попълни и подпише разрешение за кремация било то и в условията на заместване по време на отпуск, тъй като носи наказателна отговорност. Законът позволява да бъде издадено разрешение за кремация след извършване на патологоанатомична аутопсия, която да установи детайлно причините за смъртта на лицето. За целта, обаче, е нужно роднините на починалия да не са изявили изрично желание за отказ от извършване на патологоанатомична аутопсия. Съставянето, попълването, подписването и съхранението на медицинска документация не е формална дейност, доколкото е нормативно установена за всеки един етап и съответните отговорни длъжностни лица са обект на проверки от страна на контролните и надзорните органи, както и от страна на органите на МВР и Прокуратурата“, казват още от горнооряховската болница.

Те са категорични и, че д-р Любомир Костурков е попълнил съобщението за смърт, още в деня на установяването ѝ и то е връчено на близките на починалата 81-годишна пациентка. "Не е попълнил документ, необходим за процедура по извършване на кремация, тъй като към него момент не е било изразено желанието им за такава. След като е научил, че близките на починалата ще предприемат такава процедура и е налице проблем с липсващия документ, е прекъснал платения си отпуск и днес е на работното си място в МБАЛ - Горна Оряховица, където ще съдейства на близките на починалата“, посочват още от ръководството на лечебното заведение.