Благотворителна инициатива подпомага гнезденето на речните рибарки в защитената местност "Пода“. Това съобщи за Радио "Фокус“ – Бургас д-р Петър Янков, експерт в Българското дружество за защита на птиците. През тази зима ще бъде извършен ремонт на платформите в природозащитния център, така че птиците от вида "речна рибарка“, който е включен в "Червената книга на България“, да може да отглежда в безопасност потомството си.

"В защитената местност "Пода“ от години изграждаме платформи за речната рибарка, която гнезди в непосредствена близост до морския бряг. Поради наличието на хищници обаче, видът не може да отглежда малките си там в безопасност, затова още преди години започнахме да създаваме платформи, на които птиците да гнездят необезпокоявани. Съоръженията са дървени, което значи, че с времето загниват и е необходимо да се ремонтират всяка година. Именно затова коледната ни инициатива е свързана с това тези платформи да бъдат изградени по нов начин, който ние от Център "Пода“ внедрихме, като след това толкова чест ремонт няма да е необходим. Вместо дървено дъно, ще се използва метална мрежа, върху която ще се нареждат керамични плочки. По този начин водата ще се оттича бързо и платформата няма да загнива“, посочи Петър Янков.

Той благодари на всички, които са се включили към момента, и насърчи и останалите природолюбители да подкрепят инициативата, като посетят страницата на Българското дружество за защита на птиците и дарят по посочения начин.